Jak gotować bób i z czym go jeść? Przepis na NAJLEPSZY bób

Lubicie bób? My uwielbiamy! Chociaż zimą nie smakuje już tak dobrze jak ten świeży, prosto z ogródka lub od lokalnego rolnika. Niektórzy jedzą go ze skórką, inni bez. Czy wiecie jak gotować bób oraz z czym go podawać?

Jak gotować bób?

Nie ma tutaj żadnej wielkiej filozofii. Bób musimy umyć i oczyścić a później wrzucamy go do wrzątku, który został wcześniej osolony. Czas oczekiwania nie jest do końca znany, bo wszystko zależy od tego, na jakim etapie dojrzewania jest nasz bób, ale nam wystarczyło na przykład 7 minut. Najlepiej sprawdzać jego miękkość co jakiś czas widelcem.

Gotowanie bobu – z czym go jeść?

Następnie odcedzamy go i w naszej wersji dodajemy przeciśnięte dwa ząbki czosnku, sporą ilość drobno pokrojonego koperku, oraz 2 łyżki prawdziwego masła. Czekamy, aż się rozpuści i zajadamy. To jest naprawdę pyszne!

bób

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*