Na problemy sercowe i niepokoje, tylko owoce głogu!

Głóg jest rośliną leczniczą 0 bardzo szerokim spektrum działania. Nie tylko owoce ale również kwiaty tej rośliny są wykorzystywanie w przemyśle farmaceutycznym.

 

Kwiaty i owoce głogu- działanie

 

Przede wszystkim owoce oraz kwiaty głogu korzystnie wpływają na układ krążenia oraz serce. Zawierają one bowiem flawonoidy i procyjanidyny, które działają rozkurczowo i obniżają ciśnienie. Właściwości głogu potwierdzają współczesne badania naukowe. Herbata z głogu świetnie złagodzi również  bóle menstruacyjne, czy ogólny niepokój wywołany np. stresem. Owoce głogu pobudzają pracę mięśnia sercowego, ale również zwiększają przewodnictwo nerwowe, dlatego poleca się suplementację tą rośliną wśród pacjentów chorujących na niewydolność krążenia czy przewlekłą nerwicę.

 

 Skarbnica witamin

 

Poza wspomnianymi właściwościami głogu, warto napisać o witaminach, które zawiera. Herbata z głogu to bogate źródło witaminy A, B, oraz soli mineralnych. Ponadto kwiaty głogu zawierają garbniki i pektyny, a olejki eteryczne z nich pozyskiwane sprzyjają relaksacji i odprężeniu. W związku z tak dużą ilością sprzyjających substancji, głóg wykorzystywany jest również w specyfikach uspakajających, czy wzmacniających odporność.

 

Nie tylko na skołatane serce…

 

Ze względu na zawarte w głogu pektyny ma on szerokie spektrum działania. Znane są również zbawienne właściwości głogu na układ trawienny. Pektyny zawarte w roślinie wspomagają perystaltykę jelit i ułatwiają proces wypróżniania. Głów jest też bogatym źródłem witaminy C, dlatego możemy go również znaleźć w suplementach wspomagających pracę układu moczowego. Herbata z głogu znana jest też z łagodzenia bólu oraz działa przeciwzapalnie.

 

Głóg lekiem na wszelkie zło.

 

Poza wspomnianymi właściwościami owoce głogu oraz kwiaty wykazują działanie:

  • antyoksydacyjne
  • opóźniające proces starzenia się komórek
  • obniżające poziom cholesterolu we krwi
  • przeciwskurczowe
  • zwiększające aktywność wątroby

 

Napar z głogu krok po kroku

 

Napar z głogu możemy przygotować w domu. Specjaliści zalecają 2 razy dziennie odwar z głogu. Łyżeczkę rozdrobnionych kwiatów lub liści głogu zalewamy szklanką ciepłej wody, trzymamy maksymalnie 3 minuty pod przykryciem. Następnie przygotowany wywar należy odcedzić.

Głóg, dzięki swoim właściwościom powinien być pity szczególnie przez osoby obarczone ryzykiem chorób mięśnia sercowego, oraz cierpiących z powodu przewlekłego bólu. Jednak ze względu na sporą ilość witamin, może być stosowany w codziennej suplementacji.

Autor: Anna Maria

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*