Na kaca, przeziębienie i odporność- syrop z czarnego bzu

Znany już naszym babkom czarny bez jest naturalnym antybiotykiem. Zanim ludzie ochoczo z receptą biegli do apteki, właśnie dzięki niemu zwalczano kaca, radzono sobie z gorączką, czy wspomagano odporność. Syrop z czarnego bzu jest nieoceniony w walce z typowymi schorzeniami. Jakie jeszcze właściwości ma czarny bez?

 Czarny bez – właściwości i zastosowanie

Sok z bzu właściwości ma różne. Przede wszystkim jest świetnym antybiotykiem, działa też napotnie i moczopędnie. Wspomaga walkę z wirusami, zbija gorączkę, a nawet zaradzi złemu samopoczuciu po imprezie, ponieważ działa oczyszczająco.

Sok z bzu właściwości zawdzięcza flawonoidom, kwasom organicznym, sterolom, garbnikom oraz solom mineralnym. Czarny bez łagodzi też ból gardła, ma też zastosowanie w leczeniu rwy kulszowej, trądziku, czy rozmaitych stanów zapalnych.  Ponadto ze względu na działanie odtruwające, czarny bez możemy wykorzystać w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii. Sok z czarnego bzu należy pić również, gdy mamy problemy  z cellulitem. Z czarnego bzu można przygotować sok, syrop lub nalewkę.

Sok z czarnego bzu

Aby przygotować sok z czarnego bzu, należy zalać wodą z cukrem jeden kilogram owoców czarnego bzu i gotować przez około 2 godziny. Po tym czasie należy odcedzić i jeszcze gotować około 45 minut. Następnie trzeba ściągnąć syrop z ognia i zostawić do wystudzenia, a później przelać do słoiczków. Do przygotowanego soku można dodać cytrynę lub imbir, aby wzmocnić działanie przeciwzapalne i wydłużyć przydatność.

Syrop z czarnego bzu

Syrop z czarnego bzu to obowiązkowy produkt w domowej, naturalnej apteczce. Działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, a w momencie gdy jesteśmy zdrowi, wspiera odporność. Aby przygotować syrop z czarnego bzu potrzebujemy:

  • 1 kg owoców czarnego bzu
  • 1 szklankę wody
  • ½ kg cukru

Owoce przesypujemy do garnka, dodajemy cukier i zalewamy wodą. Następnie gotujemy do momentu aż owoce czarnego bzu puszczą sok, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowany syrop należy przechowywać nie dłużej niż 3 tygodnie.

Nalewka z czarnego bzu

Nalewka, podobnie jak syrop i sok, to świetny sposób na przeziębienie, zwłaszcza jeśli mamy problemy z gardłem. Do nalewki używamy, podobnie jak do syropu, wodę, owoce i cukier, ale do tego dodajemy jeszcze  litr spirytusu 96%.

Najpierw z połowy owoców przygotowujemy syrop. Drugą połowę zalewamy spirytusem i dajemy do słoika. Następnie po miesiącu odsączamy i dodajemy syrop. Po tygodniu ponownie należy przefiltrować płyn i przelać do butelek. Tak przygotowaną nalewkę możemy trzymać nawet sześć miesięcy.

Czarny bez, lekarstwem na wszystko!

 Ze względu na swoje właściwości czarny bez sprawdzi się przy większości dolegliwości. Warto mieć go w swojej domowej apteczce. Jeśli nie chcemy robić soku same, możemy go kupić w aptece lub sklepie z ekologiczną żywnością. Jednak jeśli zdecydujemy się zrobić go samodzielnie pamiętajmy, że czarny bez najlepiej kupować i zbierać na przełomie sierpnia i września.

Nie musimy go jednak stosować tylko w sytuacji złego samopoczucia. W okresie przeziębień sprawdzi się świetnie jako suplement wspomagający odporność, a przez resztę roku wspomoże nasz układ trawienny i pomoże pozbyć się toksyn z organizmu. Jeśli mamy małe dzieci, możemy też użyć go jako naturalnego barwnika do mas sensorycznych czy ciast, aby uniknąć toksycznych substancji.

Autor: Anna Maria

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*