Chcesz być piękna, pij ocet!- ocet jabłkowy na odchudzanie i nie tylko

Polecają go gwiazdy, dietetycy, specjaliści z branży kosmetologicznej, a nawet trenerzy personalni. Ocet jabłkowy, bo o nim mowa, ma szerokie zastosowanie w lecznictwie i kosmetologii. Picie octu nie tylko zbawiennie wpływa na sylwetkę, ale również na cerę, czy włosy. Jak ocet jabłkowy wspomaga odchudzanie? Czy należy pić ocet jabłkowy?

Czym jest ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy powstaje oczywiście z jabłek. Chociaż trendem w kuchni jest od niedawna, to znany był już w czasach zamierzchłych. Do jabłek dodajemy drożdże, a te fruktozę zawartą w owocach zamieniają na alkohol, tak powstaje ocet w dużym skrócie.  Bogaty jest w witaminy i minerały, przez co polecany jest nie tylko w kuchni. Ocet jabłkowy zastosowanie ma również w naszej łazience, czy też świetnie sprawdza się jako wspomagacz w leczeniu nadwagi, czy trądziku.

Ocet jabłkowy, zastosowanie:

  • jako dodatek w kuchni, do sałatek
  • płukanka rozjaśniająca i nabłyszczająca do włosów
  • jako tonik do twarzy w walce z wypryskami
  • marynata do mięsa
  • wspomaga walkę z grzybicą paznokci

Źródło witamin i minerałów

  Ocet jabłkowy właściwości swoje zawdzięcza bogatej ilości witamin, aminokwasów, kwasu foliowego oraz związków polifenolowych. Picie octu jabłkowego, ze względu na sporą zawartość takich związków jak: witamina C, B1,B2,B3,B5,B6,biotyna, kwas foliowy, sód, fosfor, żelazo, czy magnez, jest bardzo zdrowe.

Właściwości octu jabłkowego

Ocet jabłkowy właściwości posiada różne, jednak do najciekawszych należy działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, ponadto ocet można stosować w leczeniu problemów skórnych, czy zapalenia ucha środkowego. Znane też są badania, które pokazują, że podawanie chorym octu jabłkowego obniża poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi.

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Ze względu na wspomnianą właściwość, jaką jest obniżanie poziomu glukozy we krwi picie octu jabłkowego sprzyja  utracie masy ciała. Ocet jabłkowy na odchudzanie jest najlepszym sposobem. Jednak nie chodzi o to, że mamy mniej cukru we krwi. Obniżenie poziomu glukozy sprawia, że szybciej osiągamy uczucie sytości, a więc jemy mniej. Nie jest to jednak złoty specyfik na odchudzanie, natomiast prawdą  jest, że w przeprowadzonych badaniach kobiety, które spożywały ocet jabłkowy np. w sałatkach, chudły szybciej niż te, które nie spożywały go wcale. Dodatkowo zawarta w occie pektyna wspomaga proces trawienia i metabolizm. Zwiększa też produkcję soków trawiennych, a więc pomaga trawić szybciej.

Jak stosować ocet jabłkowy?

Z octem jabłkowym, jak z większością substancji, nie należy przesadzać. Wystarczą jedna, do dwóch łyżek octu wymieszanych w szklance wody. Tak przygotowany napój należy wypić przed posiłkiem. Można też po prostu dodawać go do sałatek, marynat, czy dressingów. Natomiast nie należy pić octu jabłkowego bez rozcieńczenia, ponieważ niszczy szkliwo zębów. Warto również wiedzieć, że czysty ocet może podrażnić żołądek, dlatego osoby z wrzodami powinny raczej unikać tego składnika w swojej diecie.

Zwykły ocet, niezwykłe właściwości

Ocet jabłkowy świetnie sprawdzi się w kuchni, jak i w życiu. Dzięki szerokim właściwościom leczniczym wspomoże rozmaite procesy leczenia. Ponadto jest przyjemniejszy w smaku niż zwykły ocet, dodatkowo pięknie pachnie jabłkami.

Może się wydawać, że to zwykły ocet. Jednak przy bliższym poznaniu okazuję się, że wprowadzając ten smaczny, a niepozorny składnik do swojej codziennej diety, nie tylko będziemy cieszyć się długim, zdrowym życiem, ale również smukłą i piękną sylwetką.

Autor: Anna Maria

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*