Witamina C, fakty i mity- czy istnieje witamina c lewoskrętna?

Sezon na przeziębienia w pełni. Aby zachować dobre samopoczucie sięgamy po różne sposoby suplementacji. Z pewnością jedną z witamin, której zaleca się spożycie w tym okresie jest witamina C, czyli askorbinian sodu. Wokół tej konkretnej substancji narosło jednak wiele mitów. Czy istnieje coś takiego jak witamina C lewoskrętna i prawoskrętna? Gdzie znajdziemy więcej tej pożądanej substancji –  w aceroli, czy może w brukselce?

Witamina C lewoskrętna i prawoskrętna

W Internecie możemy znaleźć mniej lub bardziej rzetelne informacje na ten temat. Jednak lekarze, farmaceuci i chemicy zgodnie przyznają, że coś takiego jak prawoskrętna czy lewoskrętna witamina C nie istnieje, a błąd myślowy dotyczący jej istnienia może wynikać z nieporozumień związanych z budową optyczną tejże substancji. Pojęcia te powstały tylko na potrzeby marketingu samozwańczych lekarzy i znachorów, ale w rzeczywistości nie istnieje żadna ,,lepsza” witamina C. Owszem, obserwując askorbinian sodu pod mikroskopem można zauważyć specyficzną budowę izomerów cząsteczki, ale nie wpływa to na jej właściwości lecznicze.

Właściwości i zastosowanie witaminy C

Askorbinian sodu ma szereg pozytywnych właściwości. Podobnie jak większość witamin i suplementów również witaminę c zaleca się na konkretne dolegliwości. Suplementację kwasem askorbinowym zaleca się w sytuacji, gdy:

  • Cierpimy na choroby wywołujące gorączkę
  • Jesteśmy w ciąży lub karmimy piersią
  • Jesteśmy młodzieżą w okresie adolescencji
  • Cierpimy na krwotoki
  • Chcemy wzmocnić odporność w okresie przeziębień
  • Cierpimy na niedobór witaminy C, stwierdzony przez lekarza
  • Chorujemy na niektóre choroby układu moczowego lub krwionośnego

Zastosowanie to wynika z właściwości, które ma askorbinian sodu. Witamina C działa wzmacniająco na układ odpornościowy, krwionośny, a nawet nerwowy. Ponadto witaminy C nie można przedawkować, ponieważ jej nadmiar jest wydalany z moczem, jednakże wzmożone oddawanie moczu spowodowane zbyt dużym spożyciem kwasu askorbinowego może prowadzić do poważnych problemów z nerkami.

Naturalne źródła witaminy C

Nie wszyscy lubimy łykać gotowe suplementy. Nie musimy jednak sięgać po apteczne suplementy diety zawierające pożądany składnik. Dbając o odpowiednią dietę, jesteśmy w stanie w pełni zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę c. Witamina C naturalna występuje w takich produktach jak acerola, która jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego, ale również w brukselce, brokułach, szpinaku, cytrusach, w pietruszce czy nawet truskawkach. Witamina C naturalna zawarta w produktach, które spożywamy codziennie, jest łatwo przyswajalna i występuje najczęściej w wystarczającej ilości. Acerola jest dostępna w formie tabletek i jeśli mamy problem ze spożywaniem warzyw i owoców, a chcemy cieszyć się właściwym poziomem witaminy C, to możemy ją zakupić w aptece.

Oznaki, że może brakować ci Witaminy C

Symptomy niedoboru witaminy c, które powinny cię zaniepokoić:

  • Zwiększone uczucie zmęczenia
  • Wzmożona skłonność do siniaków
  • Bóle mięśni i stawów
  • Szkorbut (w przypadku skrajnych niedoborów)
  • Krwawienie z dziąseł
  • Osłabiona odporność i zwiększona częstotliwość przeziębień.

Jeśli wydaje ci się, że któraś z tych kwestii dotyczy ciebie, warto pomyśleć o właściwej suplementacji, ale wcześniej koniecznie porozmawiaj o tym z lekarzem.

Autor: Anna Maria

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*