Fit szarlotka
Kto z nas nie lubi szarlotki… Hmmm no dobra, może i ktoś by się znalazł. Ale nie znam nikogo takiego 😀 W naszym kraju szarlotka jest uwielbiana i przygotowywana na różne sposoby. Ja osobiście próbowałam już szarlotki z budyniem czy rabarbarem 🙂 Wszystkie wersję są świetne.
No dobrze, wszystko pięknie…Ale co jeśli super fan szarlotki musi lub chce się odchudzać… Co zrobić z ciastem kruchym pełnym masła czy innego niedobrego tłuszczu oraz cukru i zakazanej mąki… Na to sposób też się znalazł 😀 A w zasadzie to ja znalazłam podczas mojego odchudzania. Nie mogłam przeżyć bez szarlotki… To wykombinowałam sobie fit ciasto i była to fit szarlotka! I to z fasolą! – że co???
Oto jak powstaje moja fit szarlotka
Jest to kombinowany przepis więc możecie przerobić na swoją wersję 🙂
1. Najważniejszy jest SPÓD – ciasto z fasoli białej:
- puszka białej fasoli – odsączyć i zblendować na gładką masę
-
200 gram wiórków kokosowych – zmielić na mąkę np w młynku lub blenderem
-
3 jajka
-
3 łyżki brązowego cukru
-
torebka cukru waniliowego/ lub świeża wanilia
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
100 ml oleju kokosowego
-
Do fasoli dodać jajka i cukry.
-
Miksować razem do uzyskania puszystej masy.
-
Dodać olej, proszek do pieczenia i mąkę kokosową.
-
Jeszcze raz zblendować na gładko.
-
Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia, średniej formy i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Sprawdzać stopień wypieczenia wbijając patyczek w środek ciasta. Jeśli patyczek wychodzi suchy, ciasto jest gotowe.
2. Jabłka najlepiej jakieś bardzo słodkie (np. moje ukochane LIGOLE) zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ugotować z cynamonem i budyniem w proszku. Ostudzić i rozłożyć na upieczony spód.
3. Wierzch posypać kakao a następnie płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
Fit szarlotka powinna mieć sporo jabłek – co najmniej 1,5-2kg, żeby było wystarczająco owocowo:) Im więcej tym ciasto słodsze. Jabłka zmieszałam dodatkowo z wiórkami kokosowymi ale nie jest to konieczne szczególnie gdy macie zamiar posypać nimi wierzch ciasta 🙂 No właśnie, a wierzch można skropić polewą na bazie kakao zrobić lub rozpuszczoną gorzką czekoladę. Myślę, że dodanie innych słodkich owoców do jabłek też by nie zaszkodziło np. moreli 🙂
Fit szarlotka została zrobiona w małej tortownicy – więc jak ktoś chce na większej to lepiej zrobić wszystko razy dwa 😀 SMACZNEGO!!!!!!