Fit szarlotka

Kto z nas nie lubi szarlotki… Hmmm no dobra, może i ktoś by się znalazł. Ale nie znam nikogo takiego 😀 W naszym kraju szarlotka jest uwielbiana i przygotowywana na różne sposoby. Ja osobiście próbowałam już szarlotki z budyniem czy rabarbarem 🙂 Wszystkie wersję są świetne.

No dobrze, wszystko pięknie…Ale co jeśli super fan szarlotki musi lub chce się odchudzać… Co zrobić z ciastem kruchym pełnym masła czy innego niedobrego tłuszczu oraz cukru i zakazanej mąki… Na to sposób też się znalazł 😀 A w zasadzie to ja znalazłam podczas mojego odchudzania. Nie mogłam przeżyć bez szarlotki… To wykombinowałam sobie fit ciasto i była to fit szarlotka! I to z fasolą! – że co???

Oto jak powstaje moja fit szarlotka

Jest to kombinowany przepis więc możecie przerobić na swoją wersję 🙂
1. Najważniejszy jest SPÓD – ciasto z fasoli białej:

  • puszka białej fasoli – odsączyć i zblendować na gładką masę
  • 200 gram wiórków kokosowych – zmielić na mąkę np w młynku lub blenderem
  •  3 jajka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • torebka cukru waniliowego/ lub świeża wanilia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju kokosowego
  • Do fasoli dodać jajka i cukry.
  • Miksować razem do uzyskania puszystej masy.
  • Dodać olej, proszek do pieczenia i mąkę kokosową.
  • Jeszcze raz zblendować na gładko.
  • Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia, średniej formy i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Sprawdzać stopień wypieczenia wbijając patyczek w środek ciasta. Jeśli patyczek wychodzi suchy, ciasto jest gotowe.

2. Jabłka najlepiej jakieś bardzo słodkie (np. moje ukochane LIGOLE) zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ugotować z cynamonem i budyniem w proszku. Ostudzić i rozłożyć na upieczony spód.
3. Wierzch posypać kakao a następnie płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

Fit szarlotka powinna mieć sporo jabłek – co najmniej 1,5-2kg, żeby było wystarczająco owocowo:) Im więcej tym ciasto słodsze. Jabłka zmieszałam dodatkowo z wiórkami kokosowymi ale nie jest to konieczne szczególnie gdy macie zamiar posypać nimi wierzch ciasta 🙂 No właśnie, a wierzch można skropić polewą na bazie kakao zrobić lub rozpuszczoną gorzką czekoladę. Myślę, że dodanie innych słodkich owoców do jabłek też by nie zaszkodziło np. moreli 🙂

Fit szarlotka została zrobiona w małej tortownicy – więc jak ktoś chce na większej to lepiej zrobić wszystko razy dwa 😀 SMACZNEGO!!!!!!

 

dscn2290_fit-800-600

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*