Koktaj ze szpinakiem
Piękny soczyście zielony kolor. Przypomina świeżą wiosenną trawkę lub młode listki:) Napój z zielska? 😀 No prawie 😀 To koktajl ze szpinakiem:)
Szpinak to bardzo popularne źródło zdrowia 🙂 Rodzice – a w zasadzie mamusie czy babcie przemycają dzieciom szpinak w czym się da:) Ale chyba w formie koktajlu jest najlepszy:) A koktajl ze szpinakiem jaki ma piękny Shrekowy kolor:D Chyba, że komuś nie przypadł do gustu nieokrzesany ogr.. hmm.. To do czego porównać ten kolor, żeby dziecko chętniej wypiło? Może niech samo wymyśla w trakcie picia:) Zanim się obejrzy wypije pół, a może nawet cały 😀
Zanim jednak przyrządzimy koktajl ze szpinakiem przyjrzyjmy się bliżej tej zielonej roślinie. A właściwości zdrowotnych szpinaku jest tyle, że wstyd przejść obok niego obojętnie. Popatrzcie tylko na tą listę:
- jedna z tych rośli, które zawierają mnóstwo żelaza – zaleca się osobom z anemią,
- bogactwo innych składników mineralnych i witamin, zawierają szczególnie dużo beta-karotenu, witaminy C, kwasu foliowego,
- a z innych składników mineralnych sporo wapnia oraz magnezu.
- oprócz tego zawierają one także silne przeciwutleniacze – luteinę i kwercetynę.
- jest nisko kaloryczny – 100 g liści szpinaki to zaledwie 16 kcal.
- jest lekkostrawny i działa lekko przeczyszczająco, stąd są także godne polecenia w przypadku zaparć.
Można go zjadać na milion sposobów! No może przesadziłam 😀 Ale jego właściwości są tak niezaprzeczalne, że stanowi dodatek do wszelakich dań – od deserów przez dania obiadowe czy przekąski, kończąc na koktajlach 😀 Można go jeść zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej. Surowe liście ciekawie komponują się w surówkach i sałatkach – doprawiamy oliwą oraz sokiem cytrynowym lub octem winnym.
Oczywiście najlepiej jeść szpinak świeży, na drugim miejscu ten mrożony, a w ostateczności w puszkach choć z takim jeszcze się nie spotkałam:) Pod względem smakowym najlepsze są młode liście, a te wyrośnięte są zwykle twardsze i nie są już takie apetyczne.
Co do kupowania szpinaku – to szukajcie go w sprawdzonych miejscach u dostawców godnych zaufania. Dlaczego? Niestety szpinak kumuluje w liściach znaczne ilości szkodliwych związków azotowych. Listki powinny być całkowicie zielone, bez plam i lekko twardawe. Szpinak po zerwaniu powinien być skonsumowany w ciągu 48 godzin – przez ten czas nieumyte listki należy przechowywać w plastikowym woreczku schowanym w lodówce.
Koktajl ze szpinaku może składać się z waszych ulubionych warzyw czy owoców. Ja wolę owoce 🙂 U mnie takie zawitały: