Fit ciasto marchewkowo cytrynowe
To fit ciasto marchewkowo cytrynowe zrobiło prawdziwą furorę wśród osób, które miały okazję go spróbować. Przepięknie się prezentuje, jest wystarczająco słodkie a dodatkowo też wilgotne – nie lubię suchych ciast. Idealny pomysł na dietetyczną, słodką przekąskę. Jak je zrobić?
Ciasto marchewkowo cytrynowe – czego nam potrzeba?
Lista składników jest dość długa, ale warto się o nie wszystkie postarać, bo smak ciasta jest obłędny.. Co zatem musimy kupić?
- mąka kokosowa – 30 gram
- mąka ryżowa – 20 gram
- 2 całe jaja
- 80 ml, mleka migdałowego – ale jak dacie zwykłe odtłuszczone, to też będzie ok
- 2 średnie marchewki
- pół łyżeczki soku z cytryny (grube oczka)
- łyżeczka starej skórki cytrynowej (drobne oczka)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- ksylitol – 2 łyżki, ja dałam cukier kokosowy ale można użyć jakiegokolwiek słodzika
Ciasto marchewkowo cytrynowe – przygotowanie
Najpierw ucieramy jaja ze słodzikiem – widelcem, bez zabawy w mikser. Tarkujemy marchewkę. Dorzucamy do jaj razem z mąkami, proszkiem do pieczenia, mlekiem, sokiem z cytryny, startą skórką. Mieszamy wszystko dokładnie i wkładamy do keksówki. Ubijamy dość mocno i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra i dół, bez termoobiegu) . Pieczemy około 30-35 minut.
Jak dla mnie to ciacho jest najlepsze na drugi dzień. Ale ja próbowałam zanim jeszcze ostygło bo zapach mnie pokonał 😉 SMACZNEGO!
Cudo!
Muszę zrobić jak najszybciej ?