Owsiane muffiny bananowe z żurawiną
Kolejna propozycja dietetycznych babeczek. Tym razem mocno owsianych i cynamonowych. Lubię to połączenie smaków. Są raczej delikatne, i powinny zasmakować każdemu. No i wilgotne. Owsiane muffiny bananowe z żurawiną – sprawdź przepis.
Owsiane muffiny bananowe- składniki
- 2 banany, najlepiej mocno dojrzałe
- suszona żurawina – jakieś pół szklanki
- mąka owsiana – 1 szklanka
- mąka ryżowa – jedna szklanka (można zastąpić razową żytnią, ale wtedy babeczki będą „cięższe” )
- 0,5 % mleko – 3/4 szklanki
- 3 łyżki oliwy albo oleju kokosowego – płynnego
- miód naturalny, bez cukru – 3 łyżki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- można tez dodać gałkę muszkatołową – wg uznania
Owsiane muffiny bananowe – jak zrobić?
Suche składniki mieszamy ze sobą. Roztrzepujemy jajca i dodajemy do nich mokre. Później wrzucamy wszystko do jednej miski i dokładnie mieszamy raz jeszcze. Ciasto wkładamy do foremek, i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 20 minut. SMACZNEGO!
Wygląda fantastycznie. Trudno je zrobić?
Świetnie wygląda! Długo się je robi?