Jaglane rafaello fit
Jeśli lubicie kokosowy smak i połączenie płatków owsianych z masłem orzechowym a do tego dbacie o linię to ten deser – jaglane rafaello fit – będzie dla Was idealną propozycją!
Jaglane rafaello – z czym to się je?
- kwadratowa blaszka – nieduża. Niby nie składnik, ale jednak rzecz istotna 😉
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki mleka – najlepiej roślinnego, do wyboru
- naturalny miód – 3 łyżki
- mleczko kokosowe – 400 gram (dajemy tylko tą twardą część a samo mleko pozostawiamy na noc w lodówce)
- wiórki kokosowe – pół szklanki
to były składniki na krem. Teraz spód:
- masło orzechowe – 0,5 szklanki
- wiórki kokosowe – 3/4 szklanki
- płatki owsiane (górskie albo błyskawiczne ) – 1 szklanka
- miód – tyle, ile lubicie, ale też żeby spód się skleił
Jaglane rafaello – przygotowanie
Wszystkie składniki na spód wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Masa musi być zwarta i kleista.
Na blaszce układamy papier do pieczenia i mocno dociskamy na dnie masę. Wkładamy wszystko na 2 godziny do lodówki. W między czasie można przygotować krem.
Kaszę jaglaną gotujemy w mleku. Trzeba ją wcześniej uprażyć a następnie wypłukać na przemian w gorącej i zimnej wodzie, żeby nie była gorzka. Kiedy zmięknie, mielimy ją blenderem. Dodajemy mleko kokosowe i miód a później wylewamy na przygotowany wcześniej spód.
Obficie obsypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na jeszcze kilka godzin. Po tym czasie nasze jaglane refaello jest gotowe do jedzenia. SMACZNEGO.