Mleko kokosowe w Twojej kuchni.
Właśnie teraz namawiam Ciebie, byś spróbowała/ spróbował mleka kokosowego. Krowie już znasz. Zapomnij jednak o mleku kokosowym z kartonika! Mam dla Ciebie coś lepszego…
Zapewne dotarły do Ciebie informacje o znakomitych właściwościach „wszystkiego”, co pochodzi z kokosa. Jeśli zdarzyło się Tobie kupić gotowe mleko z tego orzecha- spójrz na jego skład. Ile procent kokosa widnieje na kartoniku? Co jeszcze oprócz wody znajduje się na liście składników?
Oto przepis na domowe mleko kokosowe.
fot.Mrs.ZR
Zasada jest jedna. Jeśli chcesz wykonać domowe mleko roślinne z kokosa czy innych produktów np soi, migdałów, zawsze proporcje będą takie same:
? 4 szklanki wody niegazowanej, mineralnej
? 1 szklanka wiórków kokosowych z paczki lub świeży, rozdrobniony miąższ orzecha.
fot.Mrs.ZR
WYKONANIE:
Jeśli kupiłaś/ kupiłeś orzech…zrób dziurkę, wypij wodę kokosową i do dzieła…
fot.Mrs.ZR
# Rozłup go, usuń miąższ ze środka i oczyść z resztki brązowej łupiny.
fot.Mrs.ZR
# Rozdrobnij miąższ tak, by przypominał wiórki.
? W tym momencie posiadasz już wiórki – własnoręcznie przygotowane ze świeżego orzecha lub gotowe z paczki.
#Wiórki należy namoczyć w czterech szklankach wody i najlepiej zostawić na noc ( świeże namocz przez 3-4h).
# Następnie lekko podgrzej i używając blendera rozdrobnij jeszcze bardziej. Nie odlewaj wody z nocy. Powstanie białawy płyn z drobinkami miąższu.
# Przecedź powstałe mleko na sitku lub gazie.
# Opcjonalnie dosłodź miodem.
MLEKO KOKOSOWE GOTOWE !
? Wszystkie mleka roślinne zrobione w domu przechowuj w lodówce maksymalnie 2 dni. Gdy płyn się rozwarstwi, po prostu go wymieszaj.
Smacznego!
Jeśli jesteś fanem orzecha kokosowego polecam rajskie, kokosowe produkty takie jak :
?MĄKA KOKOSOWA
fot.Mrs.ZR
? OLEJ KOKOSOWY NIERAFINOWANY (zdrowszy, lekka nutka kokosa) / RAFINOWANY (bezzapachowy, bezsmakowy)
? MUS KOKOSOWY – jest przepyszny i gotowy do wyjadania prosto ze słoiczka. 😉
fot.Mrs.ZR
? MLEKO KOKOSOWE – które jednak BĘDZIE ZROBIONE PRZEZ C I E B I E !
Pozdrawiam,
Mrs. Zakręcona Ryba