Targowisko w Gnieźnie. Poznaj niecodzienne warzywa!
Targowisko w Gnieźnie. Ulica Warszawska. Uwielbiam tu zaglądać. Ostatnio odkryłam na nim wiele ciekawych warzyw . Jeden z lokalnych sprzedawców postawił sobie za cel rozpowszechnić arcyciekawe warzywo. Dowiesz się jakie!
Cenię sobie świeże, dobrej jakości warzywa i owoce. Uwielbiam odkrywać nowe smaki, rozmawiać z ich lokalnymi dostawcami.
Jak często tu bywasz ?
Zapraszam na gnieźnieńskie targowisko, na stoisko nr 9.1 – 9.3 znajdujące się na jego samym końcu ( pierwsza alejka ), gdzie wyłożone są znane większości klientom warzywa i owoce ( te kuszą jeszcze bardziej wiosną i latem) jak i CIEKAWOSTKI KULINARNE!
Pan Leszek Chwast i jego stragan. O nim dziś artykuł i pochodzące spod ręki właściciela nietuzinkowe warzywa i przetwory, które sprzedaje właśnie o tej porze roku.
Oto szef, który doradzi, wybierze najlepsze, zaproponuje nowości i ciepło pożegna.
fot.Mrs.ZR
Proponuję odszukać to stoisko by zakupić DYNIĘ MAKARONOWĄ „Stripetti”.
fot.Mrs.ZR
OTO PRZEPIS NA PROSTY DODATEK DO OBIADU LUB ZAMIENNIK ZIEMNIAKÓW- DYNIA MAKARONOWA:
Przekrój ją na pół, usuń nasiona. Skrop olejem i popieprz oraz posól. Piecz w 180’C przez ok. 1,5h-do miękkości by potem wyjeść jej środek widelcem- jej włókna przypominają makaron spaghetti.
Kolejna zdrowa ozdoba na talerzu i smaczne warzywo to stożkowy kalafior. Zaskocz najbliższych urozmaicając danie takim cudem.
fot.Mrs.ZR
Natomiast starta na jarzynowych, dużych oczkach czarna rzepa z dodatkiem kwaśnej śmietany/jogurtu naturalnego oraz soli i pieprzu lub majonezu urozmaici Twoją kolację czy śniadanie.
fot.Mrs.ZR
Osobiście polecam zakupić SKORZONERĘ (wężymord) czyli „zimowy szparag” .
To właśnie to warzywo stara się rozpowszechniać wśród gnieźnian Pan Leszek Chwast. Kolejne nowości ma już w zanadrzu. Poczekajmy do wiosny.
fot.Mrs.ZR
Skorzystaj także z KISZONEJ KAPUSTY MODREJ, którą pokochałam.
Kiszoną kapustę modrą kupisz TYLKO TAM! Małe opakowanie kosztuje ok. 4 zł, duże ok. 8zł.
Wspierajmy lokalne gospodarstwa. Sprawdzonych sprzedawców, którzy dbają o jakość i smak sprzedawanych plonów!
Już niedługo zima, więc nie zastanawiaj się długo. Odwiedź czym prędzej nasze targowisko.
Zaglądaj na nasz portal, gdyż już niebawem podzielę się z Tobą przepisem na zdrową surówkę z wykorzystaniem KISZONEJ MODREJ KAPUSTY. Sam właściciel stoiska zdradził mi składniki i sposób wykonania!
Dowiesz się co nieco także o WĘŻYMORDZIE oraz jak wykorzystać to warzywo w kuchni!
Pozdrawiam,
Mrs. Zakręcona Ryba
Super, czekam na przepis! u tego Pana kupuję rukolę. Zawsze jest świeża i pyszna! 🙂
Tuż przed końcem weekendu pojawi się naprawdę prosta a jak smaczna surówka z kiszonej modrej KAPUSTY. 🙂 Świeże warzywa z zaufanego źródła to podstawa! Pozdrawiam.Mrs ZR
Ten stozkowy kalafior to ROMANESKU.
Tak,tak.Ciekawie prezentuje się na talerzu:). Mało kto wie,że pochodzi z Włoch. W smaku kalafior romamesco jest delikatniejszy od białego.
Uwielbiam takie ryneczki, targi i place. Mają w sobie klimat, jest kontakt z prawdziwymi ludźmi, czasem posłucha się jakichś ciekawych historii a nawet można się potargować z ceną 😉
Witaj. Dlatego już nie mogę doczekać się ciepłej wiosny i lata by móc cieszyć się lokalnymi produktami!