Kiszona MODRA kapusta. Poznaj przepis na surówkę bogatą w witaminę C.
Jesień, a za niedługo zima. Szaro i buro jakby słońce zapomniało świecić. Żeby zatem dodać koloru i dużej dawki witaminy C proponuję Tobie surówkę z kiszonej modrej kapusty. Kiszona MODRA kapusta – to jest to!
Kiszona MODRA kapusta nie jest tak popularna jak jej biała siostra. Jednak SURÓWKA z dodatkiem jabłka i cebuli oraz majonezu jest ,uwierz mi, przepysznym dodatkiem do głównego posiłku lub zdrową przekąską. Świeżo zrobiona i zapakowana do pojemnika może cichutko oczekiwać w pracy na przerwę byś mogła /mógł się nią posilić.
Kiszoną modrą kapustę kupuję od jednego ze sprzedawców na gnieźnieńskim targowisku przy ul.Warszawskiej.
Nieco więcej informacji o straganie Pana Leszka Chwasta, jego dobrej jakości warzywach sprzedawanych jesienną porą, przeczytasz tu: https://whatsup-gniezno.pl/2016/11/30/targowisko-w-gnieznie-poznaj-niecodzienne-warzywa/
SURÓWKA Z KISZONEJ MODREJ KAPUSTY
fot.Mrs.ZR
SKŁADNIKI:
- 150 gram kiszonej modrej kapusty,
- 1łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego,
- pół małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę,
- 1 średnie jabłko, starte na dużych oczkach,
- pieprz do smaku.
Surówka z olejem jest niesmaczna.
fot.Mrs.ZR
WYKONANIE:
Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą, dopraw pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym, i zajadaj ze smakiem!
fot.Mrs.ZR
Smacznego!
Pozdrawiam ciepło,
Mrs. Zakręcona Ryba