Kiszona MODRA kapusta. Poznaj przepis na surówkę bogatą w witaminę C.

Jesień, a za niedługo zima. Szaro i buro jakby słońce zapomniało świecić. Żeby zatem dodać koloru i dużej dawki witaminy C proponuję Tobie surówkę z kiszonej modrej kapusty. Kiszona MODRA kapusta – to jest to!

Kiszona MODRA kapusta nie jest tak popularna jak jej biała siostra. Jednak SURÓWKA z dodatkiem jabłka i cebuli oraz majonezu jest ,uwierz mi, przepysznym dodatkiem do głównego posiłku lub  zdrową przekąską. Świeżo zrobiona i zapakowana do pojemnika może cichutko oczekiwać w pracy na przerwę byś mogła /mógł się nią posilić.

Kiszoną modrą kapustę kupuję od jednego ze sprzedawców na gnieźnieńskim targowisku przy ul.Warszawskiej.

Nieco więcej informacji o straganie Pana Leszka Chwasta, jego dobrej jakości warzywach sprzedawanych jesienną porą, przeczytasz tu: https://whatsup-gniezno.pl/2016/11/30/targowisko-w-gnieznie-poznaj-niecodzienne-warzywa/

 

SURÓWKA Z KISZONEJ MODREJ KAPUSTY

Modra kapusta

fot.Mrs.ZR

 

SKŁADNIKI:

  •  150 gram kiszonej modrej kapusty,
  •  1łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego,
  •  pół małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę,
  • 1 średnie jabłko, starte na dużych oczkach,
  •    pieprz do smaku.

Surówka z olejem jest niesmaczna.

Modra kapusta

fot.Mrs.ZR

 

WYKONANIE:

Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą, dopraw pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym, i zajadaj ze smakiem!

Modra kapusta

fot.Mrs.ZR

Smacznego!

Pozdrawiam ciepło,

Mrs. Zakręcona Ryba

 

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*