Ciastka z masłem orzechowym arachidowym
Jeśli jesteś ciastkożercą, to ten artykuł jest pisany z myślą o Tobie. Jeśli na dodatek uwielbiasz masło orzechowe arachidowe – masz drugi powód by zajrzeć dalej. Ciastka orzechowe – to jest to!
Pyszne ciastka z masłem z orzechów arachidowych to moja propozycja dla Ciebie. Pomysł na ich przygotowanie pojawił się z miłości do dobrego jakościowo masła orzechowego.
Dobre jakościowo masło orzechowe zawiera 99% orzechów ziemnych /arachidowych, sól– to wszystko! Zwróć na to uwagę. Wiele takich produktów ma często olej palmowy, olej sojowy, cukier w składzie. Tego unikaj!
Czy wiesz, że…
… pochodzące z Brazylii arachidy mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów– 25g białka na 100g. Dlatego kochają je kulturysci. Posiadają także rekordową ilość witaminy B3 (niacyny).
Czy wiesz, że…
… orzechy te dojrzewają ok. 5cm pod ziemią,dlatego nazywane są „ziemnymi”.
Mocno arachidowe ciasteczka z kawałkami gorzkiej czekolady.
SKŁADNIKI
ok. 16 SZTUK
100 g masła
120 g masła orzechowego arachidowego (może być z kawałkami orzechów lub gładkie)
150 g cukru trzcinowego demerara
1 jajko
170 g mąki pszennej
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli morskiej
50 g kropelek czekoladowych lub pokrojonej gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE
? UWAGA: W przygotowaniu tych ciastek obowiązuje zasada:składniki mokre-razem i składniki suche -razem.
? UWAGA: Masło, masło orzechowe i jajko powinny mieć temperaturę pokojową.
? Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175’C.
? Do miski włożyć miękkie masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Ubijać aż masa będzie jaśniejsza i bardziej puszysta. Dodać jajko i ponownie zmiksować około minuty.
?W oddzielnej misce wymieszać suche składniki: mąkę pszenną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mieszankę wsypać do ubitej masy i krótko zmiksować na jednolitą masę. Dodać kropelki czekolady i delikatnie wymieszać łyżką.
? Wykładać na blaszkę z zachowaniem odstępów zwykłą łyżką stołową w ilości 2 łyżki na jedno ciastko.
? Rozciągnąć odrobinę masę by była bardziej płaska jednak nie uklepywać.
? Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok.12- 15 minut, aż na obrzeżach ciastka nabiorą jasno-brązowego koloru a środek będzie złoty.
? Ciastka będą się bardziej ciągnąć gdy krócej pozostaną w piekarniku. Po ostudzeniu bardziej stwardnieją i zastygną.
SMACZNEGO ?
Uwierz, wychodzą idealne !
Już mnie korci, by zamienić masło orzechowe na Nutellę- eksperymenty kulinarne – to jest to!
Pozrawiam z ciastkiem w dłoni,
Mrs. Zakręcona Ryba
Ps.Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa.