Szybkie ciasteczka maślane z domowym lukrem
Dzisiaj chyba mój pierwszy przepis, który nie pasuje do kategorii fit. Przez sporą zawartość śmietany i masła, nasze szybkie ciasteczka przynależą zdecydowanie do kategorii : grzeszki. Ale przecież czasami można sobie pozwolić na coś bardziej konkretnego, prawda? Ciasteczka maślane robi się naprawdę raz dwa, a do tego rozpływają się w ustach i… uzależniają 😉
Szybkie ciasteczka maślane – składniki
- 3 szklanki mąki
- szklanka najkwaśniejszej śmietany, jaka Wam wpadnie w łapki
- kostka masła
- 4 żółtka
- dosłownie SZCZYPTA soli
Domowe, szybkie ciasteczka maślane – przygotowanie
Wszystkie składniki wystarczy dokładnie ze sobą zagnieść. Kiedy ciasto przemieni się w zwartą masę owijamy je folią spożywczą, i wrzucamy do zamrażarki na jakieś pół godziny.
Wykładamy na stolnicę i wałkujemy jeszcze zimne. A później kroimy w pasy i poprzecznie – na ciasteczka.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można dość ciasno, nie rosną mocno wszerz. No i pieczemy z termoobiegiem – temperatura 180 stopni. Mają się zrumienić.
Pamiętajcie, że nie ma w nich cukru, więc po ostudzeniu koniecznie udekorujcie je domowym lukrem. SMACZNEGO!