Wiosenne ciasto Leśny Mech
Zdrowe ciasto? I to w dodatku ze szpinakiem?? Jest takie? No oczywiście i co więcej – takie ciasta są coraz bardziej popularne 🙂 Ciasto Leśny Mech ma piękny wiosenny kolor. Pomimo swej prostoty w wykonaniu i dekoracji to jest efektowny i przyciągnie uwagę gości szczególnie swoim nietypowym jak na ciasto kolorem. A zielony idealnie pasuje do rozkwitającej dookoła wiosny. No i do nadchodzących świąt.
Myślę, że przekonałam większość z Was. To co robimy? Lista składników nie jest długa, a wykonanie banalnie proste. Zaczynamy 🙂
SKŁADNIKI:
- 500g szpinaku mrożonego – rozdrobnionego
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 litra śmietany 36%
- 2 galaretki agrestowe rozpuszczone w pół szklanki wody
- owoce do ozdoby: granatu/jeżyny/maliny/borówka amerykańska
WYKONANIE
- Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody.
- Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej ciągle mieszając.
- Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Mase mieszamy razem dokładnie ze szpinakiem.
- Wylewamy do tortownicy.
- Pieczemy około 50/60min w 180stopni do suchego patyczka.
- Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
- Ciasto przekrawamy na pół lub na trzy części – jeśli wyrosło nam wysoko.
- Wierzchnią warstwę ciasta kruszymy w misce i zostawiamy na koniec do dekoracji.
- Ubijamy śmietanę ze śmietan-fixem oraz cukrem pudrem, na koniec ubijania dodajemy całe opakowanie serka mascarpone i delikatnie mieszamy.
- Teraz czas na przełożenie ciasta – kładziemy solidną porcję ubitej wcześniej śmietany. Dekorujemy również wierzch ciasta.
- Na samej górze układamy pokruszony biszkopt i lekko dociskamy.
- Tak wygląda w przekroju – tym razem udały nam się aż trzy warstwy – zazwyczaj dwie wystarczą 🙂
A na wierzch posypujemy granatem lub innym czerwonym owocem np truskawką. Kontrast daje piękny efekt 🙂