Krem ze szparagów – przepis na to, jak jeść szparagi
Pewnie wielu znajdę tutaj wielbicieli szparagów, prawda? Ja, szczerze mówiąc, średnio je lubię. Ale postanowiłam w tym roku trochę ze szparagami pokombinować, w związku z czym, już wczoraj, powstał u mnie krem ze szparagów zielonych i uznałam, że wyszedł na tyle smaczny, że warzywo to, w tym okresie gdy nie jest zbyt drogie i łatwo dostępne, będzie gościło w mojej kuchni częściej. Jak jeść szparagi? Już podaję Wam przepis.
Krem ze szparagów – składniki
- pęczek świeżych, sprężystych szparagów – to bardzo istotne, bo te niesprężyste są stare.. niesmaczne.
- cebulka – u mnie była czerwona
- warzywa – takie jak to zawsze dodajecie do rosołu
- sól , do smaku
- serek philadelphia bądź inny, kremowy, odtłuszczony. Może być z dodatkiem ziół.
Jesteście w stanie uwierzyć, że można wyczarować z tego naprawdę smaczne danie? I to takie, które robi się przez dosłownie 10 minut?
Jak jeść szparagi?
Ta kremowa zupa, to będzie nasz hit. I to głównie dlatego, że zjadł ją ze smakiem nawet mój starszy Synek, który jest dość wybredny jeśli chodzi o nowe potrawy. Oczywiście wydawało mu się, że zajada się właśnie szpinakiem, bądź brokułami, jednak jakie to ma znaczenie? Ważne, że smakowało 😉
Odcinamy końcówki naszych szparagów – mi chodziło głównie o dekorację. Wrzucamy do wody, pokrojone, żadne tam wiecie.. gotowanie na stojąco 😉 chociaż jak se wolicie utrudniać, to można i tak.
Do tego warzywka. Trochę soli. A jak już szparagi zmiękną – nie gotujcie zbyt długo, bo stracą intensywny kolor, to dorzucamy nasz serek, mieszamy, a później traktujemy wszystko blenderem. Przelewamy do miseczki. Posypujemy czym chcemy. I zajadamy się pyszną zupką. SMACZNEGO
Brzmi bardzo ciekawie przepis,zdjęcie takie kuszące więc będę musiała spróbować koniecznie przepisu 🙂