Sałatka z kuskus w opcji fit – dodatek suszonych pomidorów
Sałatka z kuskus to propozycja szybkiego fit dania, która nadaje się i na śniadanie, i na lekką kolację. Wprawdzie sama kasza ma trochę kalorii, ale jeśli wybierzemy opcję razową, trochę możemy ich odliczyć. Jest smaczna, choć ma wyrazisty smak, co zawdzięczamy orzechowej rukoli, i posmakowi suszonych pomidorków. Ale warto ją zrobić chociaż raz, i spróbować.
Sałatka z kuskus – składniki
- opakowanie razowej kaszy kuskus – kupicie nawet w Społem, albo innym markecie. Możecie też użyć zwykłej.
- 5-6 dużych pomidorów suszonych – ja użyłam opcji bez oliwy, ale oliwa może stać się fajną bazą do sosu
- pieczarki – 15 dużych
- rukola – duża kiść, można więcej, w zależności od upodobań
- szczypiorek, lub cebulka – polecam czerwoną
- można dodać też pomidorki koktajlowe, i fetę albo nawet kurczaka, w mojej opcji, bez tych dodatków.
Sałatka z kuskus – przygotowanie
Najpierw, trzeba zająć się kaszą. Zalewamy ją gorącą wodą, wcześniej osoloną, bo kasza przejmie cały ten smak. Niektórzy zalewają kaszę rosołkiem. Jeśli masz taki domowy, zrobiony własnoręcznie, polecam. Jeśli nie, to lepiej nie używaj tych w kostce. Masa tam chemii.
To ważne, by ilość wody była odpowiednia. Wymieszaj kaszę po zalaniu, przykryj talerzykiem, i odstaw na jakiś kwadrans. W tym czasie przygotuj pieczarki, pokrój je w cienkie plasterki. Podsmaż na oleju kokosowym z cebulką.
Musisz też pokroić pomidory. Im mniejsze kawałki, tym lepiej. Gdy kasza wystygnie, dodaj do nie j wszystkie składniki. Również rukolę. Wymieszaj z resztą dodatków i dołóż parę łyżek oliwy z pomidorów z jogurtem, lub sam jogurt naturalny.
Moja sałatka nie miała sosu, a była smaczna, i lekka, więc to nie konieczne. I tak będzie dobre. Pozostaje mi życzyć smacznego!