Jogurtowe racuchy z jabłkami – prosty przepis. Pyszne!
Ten przepis, to taki trochę fit, trochę nie fit. Bo w oryginale była między innymi pszenna mąka – zamieniłam ją na orkisz. Moja ulubiona do słodkich, kulinarnych wariacji. No i są. Jogurtowe racuchy z jabłkami. Smaczne. Inne od tradycyjnych. Nie przekombinowane, choć z dodatkami. Na pewno i Wam będą smakować. Przepis poniżej.
Jogurtowe racuchy z jabłkami – składniki
- gęsty jogurt naturalny, odtłuszczony – 2 duże opakowania
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 3 jajka
- rodzynki lub orzechy – pół szklanki (ja pominęłam)
- 3 łyżeczki proszki do pieczenia
- łyżeczka naturalnej wanilii (lub cukru waniliowego – mniej fit)
- olej kokosowy do smażenia
- cukier puder bądź inny słodzik do posypania
Jogurtowe racuchy z jabłkami – przygotowanie
Jogurty wlewamy do miski, dodajemy bakalie (o ile chcemy). Rozbite jajka wlewamy do jogurtu. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Można też dorzucić trochę słodzika.
Wszystko mieszamy, i odstawiamy na 10 minut. Obieramy jabłka. Kroimy w grubą kosteczkę. Wrzucamy do naszej jogurtowej masy.
Teflonową patelnię smarujemy cienko olejem kokosowym i wylewamy na nią zgrabne placuszki. Smażymy na rumiano z obu stron.
Są smaczne i na zimno, i na ciepło. Nikną w mgnieniu oka!