Jogurtowe racuchy z jabłkami – prosty przepis. Pyszne!

Ten przepis, to taki trochę fit, trochę nie fit. Bo w oryginale była między innymi pszenna mąka – zamieniłam ją na orkisz. Moja ulubiona do słodkich, kulinarnych wariacji. No i są. Jogurtowe racuchy z jabłkami. Smaczne. Inne od tradycyjnych. Nie przekombinowane, choć z dodatkami. Na pewno i Wam będą smakować. Przepis poniżej.

Jogurtowe racuchy z jabłkami – składniki

  • gęsty jogurt naturalny, odtłuszczony – 2 duże opakowania
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 3 jajka
  • rodzynki lub orzechy – pół szklanki (ja pominęłam)
  • 3 łyżeczki proszki do pieczenia
  • łyżeczka naturalnej wanilii (lub cukru waniliowego – mniej fit)
  • olej kokosowy do smażenia
  • cukier puder bądź inny słodzik do posypania

Jogurtowe racuchy z jabłkami – przygotowanie

Jogurty wlewamy do miski, dodajemy bakalie (o ile chcemy). Rozbite jajka wlewamy do jogurtu. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Można też dorzucić trochę słodzika.

Wszystko mieszamy, i odstawiamy na 10 minut. Obieramy jabłka. Kroimy  w grubą kosteczkę. Wrzucamy do naszej jogurtowej masy.

Teflonową patelnię smarujemy cienko olejem kokosowym i wylewamy na nią zgrabne placuszki. Smażymy na rumiano z obu stron.

Są smaczne i na zimno, i na ciepło. Nikną  w mgnieniu oka!

racuchy z jabłkami

 

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*