Mega łatwa zupa chrzanowa, którą polubią nawet dzieci!
Zupa chrzanowa to fajny pomysł na obiad nie tylko w związku z tym, że trudno ją zepsuć ale także dlatego, że kiedy przygotujemy już wszystkie składniki, to tak naprawdę zupa „robi się sama”. Także można ją zostawić w garnku, żeby sobie bulgotała, a przy okazji ogarniać inne, domowe obowiązki.
Zupa chrzanowa – składniki
- kawałek wędzonego boczku – parzonego
- 2 , wędzone kiełbasy
- 6 większych ziemniaków
- słoiczek tartego chrzanu
- bulion warzywny – około dwa litry
- zielenina – u mnie szczypiorek, i natka pietruszki
- 2 marchewki
- śmietanka 30 %
- cebula
Zupa chrzanowa – przygotowanie
Przez boczek, i śmietankę raczej nie można powiedzieć, że nasza zupa chrzanowa jest z rodzaju potraw fit. Ale czasami można sobie pozwolić na jakieś bardziej kaloryczne danie zwłaszcza, jeśli wszystkie składniki są wiadomego pochodzenia. Dlatego my sobie nie żałowaliśmy.
Na początek, kroimy boczek w drobną kosteczkę. Wrzucamy go na rozgrzaną patelnię, razem z kiełbaską, a kiedy się trochę stopi, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę. W między czasie obieramy ziemniaki i marchewki i kroimy na drobne części.
Do garnka wrzucamy wszystkie składniki, i zalewamy je bulionem. Podgotowujemy, dodajemy zieleninę, i chrzan, doprawiamy do smaku. Ja pokusiłam się jeszcze o dorzucenie 2 ząbków czosnku.
Na koniec, dolewamy do zupy śmietankę, energicznie mieszając. Można też ugotować jajko na twardo, i dodawać do zupy chrzanowej, ale i bez tego smakuje wybornie.
Zrobiłem. Wprawdzie dzieci nie spróbują, bo za morzem, ale Żona nie będzie miała wyboru 🙂 A na poważnie, to bardzo dobra zupka. I łatwa.