Przepis na lasagne z beszamelem i bolognese
Nie znam osoby, która nie lubiłaby makaronu. Za to nie każdy lubi go gotować, a tym bardziej tworzyć dla niego różne wariacje. Dziś przedstawiamy Wam przepis na lasagne – danie, które przygotowania wiele osób się boi. A to wcale nie takie trudne, udowodnimy Wam!
Przepis na lasagne – składniki
- płaty makaronu lasagne – najlepiej pełnoziarnistego
- mięso mielone z kurczaka (0,5 kg)
- zioła prowansalskie
- przecier pomidorowy – najlepiej zrobić samodzielnie
- groszek
- składniki na beszamel : 1,5 łyżki masła, 1,5 łyżki mąki pełnoziarnistej, szklanka odtłuszczonego mleka.
Przepis na lasagne – przygotowanie
Nie jest to wprawdzie danie jednogarnkowe, bo trochę ich wybrudzimy, ale w większości „robi się samo”.
Zaczynamy od nasmarowania oliwą pojemnika żaroodpornego. Wykładamy jego dno surowymi płatami makaronu.
Na patelni podsmażamy mięso mielone – najlepiej z cebulką. Zalewamy pulpą pomidorową i doprawiamy ziołami prowansalskimi. To będzie nasz pierwszy sos z farszem.
Wykładamy jeszcze ciepły na makaron. Następnie znów warstwa makaronu, później sos, makaron, i sos. Kończymy warstwą makaronu.
Teraz, przygotowujemy beszamel. Rozpuszczamy na patelni masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, by nie zrobił się grudki. Zalewamy mlekiem, czekamy aż zgęstnieje. Dosypujemy groszek i doprawiamy do smaku.
Cały sos wylewany na wierzch naszej potrawy. Zamykamy pojemnik i wrzucamy wszystko do piekarnika – 180 stopni, pół godziny.