Bób – właściwości, kalorie, jak ugotować?
Jednym z produktów często wybieranych na diecie redukcyjnej jest bób. Kalorie w nim pochodzą głównie z węglowodanów, których i tak daje mało, jednak jeszcze bardziej imponuje niską zawartością kwasów tłuszczowych. Chcesz wiedzieć, jakie konkretnie ma bób właściwości i co z niego robić?
Spis treści:
- Czemu warto wiedzieć, jak gotować bób?
- Gotowanie bobu
- Bób – przepisy
Czemu warto wiedzieć, jak gotować bób?
Zanim poznasz jakie są na bób przepisy, zapewne zainteresują cię jego właściwości. W końcu to one stanowią powód, dla którego sprawdza się on w walce o utratę zbędnych kilogramów. Oto, dlaczego warto wiedzieć, jak gotować bób:
- W 100 gramach dostarcza on zaledwie 88 kalorii.
- Daje uczucie sytości.
- Zawiera tyle samo błonnika, ile białek – aż 8 g.
- Ma tylko 0,7 g kwasów tłuszczowych, z czego 0,1 g nasyconych.
- Nie zawiera cholesterolu.
- Jest źródłem witaminy A, wspierającej wzrok i wzmacniającej system odporności.
- Dostarcza 33 mg magnezu, którego niedobory zmniejszają odporność na stres, a ten szkodzi odchudzaniu.
- Można go spożywać zaraz po wyjęciu ze strąków, jeśli jest młody, bo wtedy ma miękką skórkę, która zawiera największy odsetek witamin.
- Gotowany traci 40% swoich wartości.
- Świetnie zastępuje kaloryczne ziemniaki, na przykład jako purée do obiadu.
- Pasuje do zup, sałatek, pierogów i makaronu.
Niestety, wśród tego, jakie ma bób właściwości, znajduje się przeciwwskazanie, bo przez dużą zawartość sodu (25 mg) może prowadzić do zaburzeń pracy nerek u osób, które wcześniej miały z tym problemy. Spożywany w nadmiernej ilości prowadzi do wzdęć czy alergii.
Gotowanie bobu
Wiedząc, jak nieliczne ma bób kalorie, warto znać proces jego obróbki, by uzyskać odpowiednią konsystencję i pełnię smaku.
- Podstawową informacją jest czas gotowania, który wynosi około 15 minut na dużym ogniu.
- Równie ważnym elementem instrukcji, jak gotować bób, jest wcześniejsze przygotowanie, które uwzględnia wypłukiwanie na durszlaku.
- Wody powinno być dwa razy więcej niż ziaren. Należy ją także lekko osolić.
- Bób jest gotowy wtedy, gdy jest miękki, podobnie jak ziemniaki, co można sprawdzić szpilką do szaszłyków czy ostro zakończonym nożem.
- Trzeba pilnować czasu z tego względu, że zbyt długie gotowanie pozbawia roślinę kolejnych wartości, a tak większość z nich (około 60%) zostanie zachowanych.
- Można go również gotować na parze.
Bób – przepisy
Dobrze znać ich kilka, by uniknąć monotonii, a jednocześnie często korzystać z właściwości bobu. Przykładowe dania to:
- Sałatka nicejska
Jej głównymi składnikami są wędzony łosoś (200 g) i młode ziemniaki (300 g), ale zawiera też 150 g bobu i tyle samo fasolki szparagowej. Do smaku dodaje się 4 pomidory, 2 sztuki białej cykorii, czerwoną cebulę, 4 jajka na twardo, 100 g oliwki, 50 g musztardy i wybranego sosu (olej z przyprawami). Nie może obyć się również bez sałaty, najlepiej miksu różnych rodzajów, i soli.
- Zupa z bobu
Jest jedną z bardziej popularnych. Gotuje się ją na bazie rosołu, do którego wystarczy dodać odpowiednie proporcje bobu i śmietany 18%, by nabrał jasnozielonego koloru. Można wrzucić również liście mięty, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy czy gałązki tymianku. Dobrze komponuje się z czosnkiem lub smażonymi z nim grzankami.
- Pulpety
Kolejnym pomysłem, jak gotować bób, jest sparzenie go, obranie ze skórki i przetarcie przez sito, by z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem i pieprzem uformować z niego kulki do smażenia na oleju.
Bób jest równie uniwersalny, za to mniej kaloryczny niż ziemniaki. Dostarcza cennego błonnika, białek i witaminy A, czym wspomaga wzrok, odporność i pracę jelit. Idealnie sprawdza się na diecie redukcyjnej dzięki niskiej zawartości kwasów tłuszczowych, stąd dobrze wiedzieć, jakie są etapy jego gotowania, i z czym najlepiej go łączyć.
Ja zawsze robię go na parze. Tak samo wszystkie warzywa gotuję w garnku parowym. Bardziej intensywne smaki zostają w tym co się gotuje niż w wodzie. Mam wrażenie, że na parze też jest szybciej.