Bób – właściwości, kalorie, jak ugotować?

Jednym z produktów często wybieranych na diecie redukcyjnej jest bób. Kalorie w nim pochodzą głównie z węglowodanów, których i tak daje mało, jednak jeszcze bardziej imponuje niską zawartością kwasów tłuszczowych. Chcesz wiedzieć, jakie konkretnie ma bób właściwości i co z niego robić?

Spis treści:

  • Czemu warto wiedzieć, jak gotować bób?
  • Gotowanie bobu
  • Bób – przepisy

Czemu warto wiedzieć, jak gotować bób?

Zanim poznasz jakie są na bób przepisy, zapewne zainteresują cię jego właściwości. W końcu to one stanowią powód, dla którego sprawdza się on w walce o utratę zbędnych kilogramów. Oto, dlaczego warto wiedzieć, jak gotować bób:

  • W 100 gramach dostarcza on zaledwie 88 kalorii.
  • Daje uczucie sytości.
  • Zawiera tyle samo błonnika, ile białek – aż 8 g.
  • Ma tylko 0,7 g kwasów tłuszczowych, z czego 0,1 g nasyconych.
  • Nie zawiera cholesterolu.
  • Jest źródłem witaminy A, wspierającej wzrok i wzmacniającej system odporności.
  • Dostarcza 33 mg magnezu, którego niedobory zmniejszają odporność na stres, a ten szkodzi odchudzaniu.
  • Można go spożywać zaraz po wyjęciu ze strąków, jeśli jest młody, bo wtedy ma miękką skórkę, która zawiera największy odsetek witamin.
  • Gotowany traci 40% swoich wartości.
  • Świetnie zastępuje kaloryczne ziemniaki, na przykład jako purée do obiadu.
  • Pasuje do zup, sałatek, pierogów i makaronu.

Niestety, wśród tego, jakie ma bób właściwości, znajduje się przeciwwskazanie, bo przez dużą zawartość sodu (25 mg) może prowadzić do zaburzeń pracy nerek u osób, które wcześniej miały z tym problemy. Spożywany w nadmiernej ilości prowadzi do wzdęć czy alergii.

Gotowanie bobu

Wiedząc, jak nieliczne ma bób kalorie, warto znać proces jego obróbki, by uzyskać odpowiednią konsystencję i pełnię smaku.

  • Podstawową informacją jest czas gotowania, który wynosi około 15 minut na dużym ogniu.
  • Równie ważnym elementem instrukcji, jak gotować bób, jest wcześniejsze przygotowanie, które uwzględnia wypłukiwanie na durszlaku.
  • Wody powinno być dwa razy więcej niż ziaren. Należy ją także lekko osolić.
  • Bób jest gotowy wtedy, gdy jest miękki, podobnie jak ziemniaki, co można sprawdzić szpilką do szaszłyków czy ostro zakończonym nożem.
  • Trzeba pilnować czasu z tego względu, że zbyt długie gotowanie pozbawia roślinę kolejnych wartości, a tak większość z nich (około 60%) zostanie zachowanych.
  • Można go również gotować na parze.

bób przepisy

Bób – przepisy

Dobrze znać ich kilka, by uniknąć monotonii, a jednocześnie często korzystać z właściwości bobu. Przykładowe dania to:

  • Sałatka nicejska

Jej głównymi składnikami są wędzony łosoś (200 g) i młode ziemniaki (300 g), ale zawiera też 150 g bobu i tyle samo fasolki szparagowej. Do smaku dodaje się 4 pomidory, 2 sztuki białej cykorii, czerwoną cebulę, 4 jajka na twardo, 100 g oliwki, 50 g musztardy i wybranego sosu (olej z przyprawami). Nie może obyć się również bez sałaty, najlepiej miksu różnych rodzajów, i soli.

  • Zupa z bobu

Jest jedną z bardziej popularnych. Gotuje się ją na bazie rosołu, do którego wystarczy dodać odpowiednie proporcje bobu i śmietany 18%, by nabrał jasnozielonego koloru. Można wrzucić również liście mięty, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy czy gałązki tymianku. Dobrze komponuje się z czosnkiem lub smażonymi z nim grzankami.

  • Pulpety

Kolejnym pomysłem, jak gotować bób, jest sparzenie go, obranie ze skórki i przetarcie przez sito, by z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem i pieprzem uformować z niego kulki do smażenia na oleju.

Bób jest równie uniwersalny, za to mniej kaloryczny niż ziemniaki. Dostarcza cennego błonnika, białek i witaminy A, czym wspomaga wzrok, odporność i pracę jelit. Idealnie sprawdza się na diecie redukcyjnej dzięki niskiej zawartości kwasów tłuszczowych, stąd dobrze wiedzieć, jakie są etapy jego gotowania, i z czym najlepiej go łączyć.

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Jeden komentarz na temat “Bób – właściwości, kalorie, jak ugotować?

  • 8 lipca 2021 - 21:04
    Permalink

    Ja zawsze robię go na parze. Tak samo wszystkie warzywa gotuję w garnku parowym. Bardziej intensywne smaki zostają w tym co się gotuje niż w wodzie. Mam wrażenie, że na parze też jest szybciej.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*