Co na grilla? 6 pomysłów na to, co można ugrillować

Sezon grillowy to dobra okazja, by zaimponować znajomym. Wystarczy zaprosić ich do ogródka, na działkę, a nawet zorganizować wieczór z jedzeniem na balkonie. Tam możesz podać nie tylko kiełbaski! Warto przygotować również mniej znane potrawy na grilla, by urozmaicić kolację.

Czy wiesz, co na grilla kładą miłośnicy dań mięsnych?

Każda rodzina ma swoje zwyczaje, jednak trzeba przyznać, że wieprzowina góruje nad pozostałymi gatunkami mięs, bo jest tańsza np. od wołowiny i można podawać różne jej części. Z drobiu korzystamy zwykle z  piersi, które dają ograniczone możliwości. Jednak niektóre osoby preferują chude mięso. Jak przyprawiać mięso w zależności od jego wyboru?

  • Żeberka

Można je zwyczajnie przyprawić solą, pieprzem i bazylią, ale znacznie lepiej prezentują się wcześniej zamarynowane. Co prawda, nie są to przepisy na grilla, po które można sięgnąć na ostatnią chwilę, ale dzięki nim mięso pozostaje soczyste i przechodzi smakiem. Jakich przypraw użyć? Najlepiej 4 ząbków czosnku, 3 łyżek oleju, 2 łyżek musztardy i sosu sojowego oraz 1 łyżeczki miodu, pieprzu i słodkiej papryki. Jedyne, co trzeba wtedy przygotować, to drobno posiekać czosnek lub przecisnąć przez praskę. Reszta to gotowe do zmieszania produkty. Ile wymagają czasu? Żeberka w tej marynacie powinny leżeć przez 12 godzin i smażyć się na grillu 25 minut.

  • Karkówka

Popularne potrawy na grilla wykorzystują to mięso, przez przekonanie, że „tłuszcz się wypali”. Jednak warto pamiętać, że to nie najzdrowsze rozwiązanie. Jeśli mimo to skusisz się na karkówkę, marynatę możesz stworzyć na bazie oleju, keczupu i musztardy, z dodatkiem tymianku, soli, pieprzu i dwóch rodzajów papryki. Dobrze odstawić ją na noc. Cienkie plastry smażą się 10 minut.

  • Pierś z indyka

Kiedy nie wiesz, co na grilla położyć wybrednym dzieciom czy osobom na diecie, sięgnij po chude mięso z drobiu. Najlepiej indycze, bo często ich hodowle są zdrowsze od kurczaków. Zamarynować je można na różne sposoby, ale warto zacząć od natarcia solą, która podkreśla naturalny smak. Standardowa marynata składa się z oliwy, czosnku, cebuli, papryki, pieprzu, soli, majeranku i oregano, ale można wykonywać różne wariacje. Na przykład, łagodną na bazie jogurtu lub pikantną na bazie musztardy.

Warzywa na grillu – grill wegański

Przepisy na grilla nie są zarezerwowane dla jednej grupy osób. Istnieje wiele zdrowych i smacznych potraw z warzyw, które można usmażyć.

  • Młode ziemniaki

Sprawdzą się nawet w mundurkach, jeśli oczyścisz je z pomocą szczoteczki. Następnie połóż je na kawałku folii aluminiowej i dodaj masła, by się nie przykleiły. Przyprawiać je można czosnkiem, cebulą, solą i wszelkiego rodzaju ziołami.

  • Szparagi

Znane są jako afrodyzjak, więc mogą cię poratować, kiedy nie wiesz, co na grilla przygotować dla ukochanej osoby. Wystarczy zrobić marynatę z oliwy, sosu sojowego i czosnku, którą odstawia się na parę godzin i smaruje szparagi przed samym pieczeniem (5-8 minut z każdej strony). Na koniec można je doprawić solą i pieprzem.

  • Szaszłyki

Kto powiedział, że muszą być mięsne? Takie warzywa, jak papryka, cebula czy cukinia świetnie sobie same radzą. A jeśli chcesz przy tym oszukać swój język, by rozpoznał smak mięsny, możesz posypać je przyprawą gyros czy jakąkolwiek inną, która zawiera glutaminiany.

Kiedy nie wiesz, co na grilla przygotować dla różnych grup znajomych, zawsze możesz sięgnąć po klasykę gatunku, zarówno wśród mięs, jak i wśród warzyw. Pieczone ziemniaczki sprawdzą się jako dodatek i osobne danie, szaszłyki można komponować na liczne sposoby, a pierś z indyka nada się dla dzieci. Wystarczy pamiętać o wcześniejszym zmieszaniu marynaty.

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*