Maślaki w śmietanie. Dlaczego warto jeść grzyby? Kalorie
Wszystko co najlepsze możemy znaleźć dookoła nas. Lasy, pola, łąki dają nam mnóstwo dobroci. I nie chodzi tylko o widoki czy obcowanie z przyrodą. Możecie nasycić nie tylko zmysły, ale też brzuchy. A jednym z takich darów natury są grzyby. I choć trzeba się znać, żeby być pewnym co zbierać. To jest taki rodzaj grzybów, który łatwo rozpoznać. Chodzi o maślaki, a konkretnie o najprostrzy przepisać na pyszne danie. Maślaki w śmietanie.
Maślaki w śmietanie. Brzmi pysznie. Zanim zaczniemy gotować i oczywiście jeść, pomyślmy dlaczego warto jeść grzyby.
Dlaczego warto jeść grzyby?
Grzyby są najbardziej popularnym darem natury. Zaraz po owocach. Jedzono je od wieków, ale jednocześnie nie było do końca wiadomo czy grzyby mają w ogóle jakieś wartości odżywcze.
Czasy się zmieniają i nasza wiedza również z tej dziedziny bardzo się poszerzyła.
Okazuje się, że grzyby są bogate m.in. w potas, żelazo, wapń, fosfor, jod, selen, sole magnezu. Może w nich znaleźć również witaminy, zwłaszcza z grupy B, szczególnie wit B1, B2 a także B3 oraz niewielkie ilości wit C a nawet śladowe ilości Wit B12 i E.
Najwięcej witaminy B1 mają kurki.
A wyobraźcie sobie, że zawartość witaminy B2 w grzybach jest większa niż w warzywach. A także wykazują działanie przeciwutleniające.
W ok. 70- 90% składają się z wody.
Ich sucha masa to głównie białko, dlatego nazywa się je czasem „leśnym mięsem”.
Są niskokaloryczne tj w 100g świeżej masy jest około 50kcal.
Dania z grzybów
Jeśli chodzi o dania z grzybów to najpopularniejszym sposobem jest duszenie czy też smażenie. Ale z takimi potrawami trzeba uważać, bo są ciężkostrawne.
Dla tych osób o delikatniejszych żołądkach można je zwyczajnie ugotować z warzywami i zrobić z nich pyszna zupę grzybową. Taka można podać nawet dzieciom.
Maślaki w śmietanie
Jeśli znaleźliście maślaki np na działce (tak to jest możliwe – zobaczcie zdjęcia) to trzeba je delikatnie odciąć nożem. Nie wyrywamy grzybów, bo niszczymy w ten sposób grzybnie. A jak zadbamy o nią, to będziecie mieli za każdym razem nowa porcję na kolejne danie.
PRZEPIS
– jedna lub dwie garści maślaków
– jedna duża cebula (można więcej wg uznania)
– 1 duże opakowanie słodkiej śmietanki
– masło
– pietruszka
– sól, pieprz
Maślaki delikatnie oczyszczamy. Pamiętajcie żeby ich nie moczyć w wodzie. Zdejmujemy z nich skórkę i dzielimy na części. Mogą być większe, ale jak lubicie to można pokroić je drobniej.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Po średniej chwili wrzucamy na patelnie pokrojone grzyby i dusimy pod przykryciem aż płyn odparuje.
Po ok 20 minutach dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy. Doprawiamy według uznania.
Pietruszkę albo inną ulubioną zieleninę dodajemy na końcu. Można nią posypać danie już na talerzu.
Można podać z młodymi ziemniakami i ulubiona surówką. Na zdjęciu najprostrzy na świecie z jabłka j marchewki, która będzie dobrym kontrastem do grzybowego dania.
A jakie jest Wasze ulubione danie z grzybów?
Życzymy smacznego.