Jak przechowywać warzywa, by długo były świeże? 10 pomysłów

Zastanawiasz się jak przechowywać warzywa? Dowiedz się, które z nich najlepiej trzymać w lodówce i jak to zrobić, by na dłużej zachowały świeżość. Poznaj też gatunki, które nie lubią warunków chłodniczych i najlepsze sposoby na ich przechowywanie.

Jak przechowywać warzywa w lodówce?

Najlepszym sposobem na zachowanie świeżości większości jarzyn jest włożenie ich do lodówki. Jednak powinno się przy tym przestrzegać kilku zasad. Warto też zaopatrzyć się w przydatne do tego akcesoria.

Przechowywanie warzyw – co się do tego przyda:

  • plastikowe pojemniki z odpowietrznikami,
  • miseczki,
  • podkładki antybakteryjne,
  • ręcznik papierowy.

Jak przechowywać warzywa w lodówce – kilka zasad:

  • Segreguj warzywa wg rodzaju. Przede wszystkim nie kładź papryki obok innych warzyw, ponieważ wytwarza ona etylen przyspieszający dojrzewanie i szybko zmniejszający jędrność innych warzyw.
  • Warzywa liściaste, zielone np. szpinak, sałaty, kapusty, przechowuj umyte i podsuszone (zachowaj ok. 10%wilgoci) w otwartych pojemnikach lub miseczkach przykrytych niezbyt szczelnie ręcznikiem papierowym. Szczelne zamknięcie pozbawi je dopływu powietrza i sprawi, że zaczną wydzielać azotyny o właściwościach rakotwórczych.
  • Warzywa do lodówki wkładaj bez naci. Pozwoli im to dłużej zachować jędrność, a sama nać odpowiednio przechowywana również dłużej nie zwiędnie.
  • Najlepszym miejscem dla warzyw jest najniższa półka/szuflada w lodówce. Przed włożeniem jarzyn pamiętaj jednak, by spód szuflady czy pojemnika wyłożyć ręcznikiem papierowym.
  • Niektóre warzywa, np. szczypiorek, nać pietruszki czy szaragi możesz owinąć wilgotnym papierowym ręcznikiem lub włożyć do pojemnika z zimną wodą, by dłużej zachowały świeżość.

Przechowywanie warzyw w lodówce jest wygodne, a przestrzeganie powyższych zasad pozwoli na maksymalne wydłużenie ich świeżości. Jeśli jednak chcemy jeszcze bardziej przesunąć termin ich przydatności do spożycia, możemy je (po odpowiednim przygotowaniu) zamrozić. Są jednak gatunki, które nie nadają się, by trzymać je w chłodziarce. Poniżej dowiesz się, które to warzywa i gdzie je trzymać.

przechowywanie warzyw

Sposoby na przechowywanie warzyw poza lodówką

Choć najlepszym sposobem na przechowywanie warzyw jest włożenie ich do lodówki, to nie wszystkie jarzyny lubią warunki chłodnicze. Mogą one przez to tracić swoje walory smakowe bądź po prostu szybciej się psuć. Można wtedy trzymać takie warzywa na parapecie, w spiżarni czy piwnicy.

Jakie warzywa do lodówki się nie nadają:

  • czosnek,
  • cebula,
  • ziemniaki,
  • ogórki,
  • pomidory,
  • cukinie

Jak przechowywać warzywa poza lodówką – kilka pomysłów:

  • Ogórki, cukinie czy pomidory połóż na blacie/półce w kuchni w wiklinowym koszyku lub na plastikowym sitku;
  • Ziemniaki, czosnek i cebulę schowaj w ciemnym miejscu – spiżarni lub szafce, np. w papierowej torbie z dziurkami czy specjalnej siatce;
  • Nie kładź owoców (zwłaszcza bananów, awokado, jabłek i gruszek) w pobliżu warzyw, ponieważ przyspieszą one ich dojrzewanie, a zarazem też uruchomią procesy gnilne.
  • Dobrym pomysłem są też warzywa na parapecie lub balkonie. W doniczce można uprawiać np. szczypiorek, pietruszkę na nać, por, seler naciowy, sałatę czy rzodkiewki.
  • Warzywa korzeniowe, a więc marchew, buraki, seler czy pietruszkę, można też przechowywać w chłodnym miejscu (np. piwnicy) w skrzynkach po przykryciu warstwą ziemi, by nie wysychały. W ten sposób zachowają one świeżość nawet przez całą zimę.

Podsumowując, przechowywanie warzyw w lodówce to najlepszy sposób na wydłużenie świeżości dla większości z nich. Należy jednak zadbać, by miały one odpowiedni poziom wilgotności i dostępu powietrza. Z kolei dla ogórków, pomidorów i cukinii najlepszym miejscem będzie blat kuchenny czy półka. Natomiast w przypadku ziemniaków, cebuli i czosnku sprawdzą się zacienione, chłodne miejsca, np. spiżarnia, piwnica czy szafka kuchenna.

 

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*