Jak wyczyścić patelnię na zewnątrz? 6 skutecznych sposobów
Brudna patelnia to problem o tyle poważny, że zanieczyszczenia mogą dostać się do jedzenia lub unosić w powietrzu. Jednak czyszczenie jej nie jest takie proste, jak by się mogło wydawać. Zwłaszcza, że wiele detergentów wchodzi w reakcje z ogniem, więc trzeba uważać, by nie zostawić na niej nawet śladowych ilości. Stąd pojawia się problem, jak wyczyścić patelnię od spodu. Przecież musi istnieć skuteczne rozwiązanie!
Domowe sposoby, jak wyczyścić patelnię na zewnątrz
Nie zawsze ma się pod ręką specjalistyczne środki i dużo łatwiej znaleźć coś przydatnego w kuchni. Na przykład:
- Kwasek cytrynowy
Nic dziwnego, że tak wiele detergentów pachnie cytryną, bo jest ona silnym przeciwutleniaczem. Jednak szkoda używać owocu, kiedy można kupić kwasek, rozpuścić w małej ilości wody, doprowadzić do wrzenia i wlać do większego naczynia, w którym brudna patelnia się moczy. Zwłaszcza że działa on też jak nabłyszczacz.
- Ocet
Kiedy szukasz sposobu na to, jak wyczyścić patelnię ze starego tłuszczu, ocet doskonale się sprawdzi, mimo drobnej, zapachowej niedogodności. Używa się go również do pozbywania się kamienia z czajnika, więc jest w kuchni wszechstronny. Ale jak sprawić, by naprawdę zadziałał? Najlepiej rozpuścić 4 łyżki octu w gorącej wodzie i pozostawić patelnię na parę minut w tym roztworze. Po wszystkim warto jeszcze wetrzeć sodę w uporczywe plamy. Obficie spłukać i umyć płynem do naczyń.
- Soda oczyszczona
Sama w sobie, a raczej z wodą utlenioną, również stanowi rozwiązanie na to, jak wyczyścić patelnię od spodu. Przy czym warto użyć świeżo otwartych produktów, bo z czasem tracą swoje właściwości. Proporcje to 6 łyżeczek proszku i 1/4 szklanki nadtlenku wodoru. Gotową pastą smaruje się przypaloną powierzchnię i zostawia na 10 minut, by następnie zmyć, zależnie od materiału. Przy naczyniach teflonowych i ceramicznych trzeba to robić delikatnie, by nie zostawić rys.
- Sól i olej kokosowy
Jeśli chodzi o metody na to, jak wyczyścić patelnię na zewnątrz, to z żeliwną postępuje się wieloetapowo. Najpierw musi leżeć parę minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Następnie posypuje się dno solą i szoruje przekrojonym ziemniakiem. Po umyciu letnią wodą, znów wkłada się ją do piekarnika, tyle że wysmarowaną olejem kokosowym lub słonecznikowym, na godzinę w temperaturze 100 stopni. Po ostudzeniu powinna nadać się do mycia zwykłą gąbką, lecz w najtrudniejszych przypadkach można użyć drucianej, chociaż wiąże się to z koniecznością ponownej konserwacji.
Najgorszy wróg – stary tłuszcz
Czasem powyższe sposoby nie wystarczą, gdy potrzeba instrukcji na to, jak wyczyścić patelnię ze starego tłuszczu. Im dłużej stoi taka brudna patelnia, tym większa szansa, że potrzebne będą:
- Ziemniak i sól
Najpierw pociera się ziemniakiem wyjątkowo zabrudzone miejsca, a potem dodaje soli. Co prawda, można nią łatwo uszkodzić powłokę teflonową, szczególnie grubymi ziarnami, jednak z jej pomocą dobrze ściera się przypalony tłuszcz. A jeśli nie ma się akurat w domu ziemniaka, folia aluminiowa też się sprawdzi.
- Soda z octem
To rozwiązanie łączy w sobie dwie metody. Spód naczynia zasypuje się 2 łyżkami sody i polewa dwukrotnie większą ilością octu, by następnie zostawia się na kilka minut patelnię w gorącej wodzie. Potem można ją normalnie umyć. Choć na początek zaleca się użyć szorstkiej strony gąbki.
Jest wiele sposobów na to, jak wyczyścić patelnię na zewnątrz, i nie trzeba wcale do tego drogich detergentów. Większość dobrze sprawdzonych produktów można znaleźć w kuchni. Chodzi o wykorzystanie octu, sody oczyszczonej czy kwasku cytrynowego, które wykazują niezbędne ku temu właściwości. Ten ostatni odpowiada nawet za nabłyszczenie.