Sposób na mole spożywcze – 10 sposobów na to, jak się ich pozbyć
Kiedy szkodniki takie jak na przykład mole spożywcze zadomowią się w kuchni, jedzenie z reguły trzeba wyrzucić. Nawet jeśli same w sobie nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, i tak nieprzyjemnie jest się z nimi dzielić. Przy okazji, warto wiedzieć, co na mole spożywcze najlepiej się sprawdzi. W końcu one też mają one swoje słabości. A kryją się najczęściej w opakowaniach mąki, ryżu czy kaszy, więc to tego typu żywność najbardziej należy przed nimi chronić.
Intensywny zapach jako sposób na mole spożywcze
Mole spożywcze raczej żerują na produktach suchych, sypkich i o nikłym zapachu. Stąd kompletne przeciwieństwo będzie je wręcz odpychało. Chodzi między innymi o:
- Ocet
Dla ludzi jego zapach też jest nieprzyjemny. Dlatego czyszczenie nim powierzchni sprawdza się jako środek zapobiegawczy przeciwko mniejszym, bardziej wrażliwym stworzeniom. A jeśli już się zalęgną, to ocet można podgrzać, włożyć w naczyniu do szafki, zamknąć ją i czekać aż ocet ostygnie. Ten sposób na mole spożywcze łączy zarówno nieprzyjemną dla nich woń, jak i działanie zabójczej, wysokiej temperatury.
- Skórkę pomarańczy
Cytrusy świetnie działają nie tylko na pająki, ale także na mole. A najwięcej zapachu wydzielają przy obieraniu. Stąd włożenie do szafki skórki pomarańczy powinno przepędzić te owady.
- Goździki
Również wydzielają intensywną woń, a do tego świetnie łączą się z pomarańczą, więc można stosować te dwie metody na raz.
- Olejki eteryczne
Są kolejnym źródłem zapachu intensywnego zapachu i jedną opcji na to, co na mole spożywcze się sprawdzi. Zapewne trudniej znaleźć w domu takie olejki niż ocet, ale warto się w nie zaopatrzyć, bo zdecydowanie ładniej pachną.
Zobacz też: Jak pozbyć się mrówek z domu?
Pułapka na mole spożywcze
Ponieważ samo odstraszanie moli spożywczych nie daje gwarancji, że szkodniki nie przeniosą się po prostu do innej szafki, warto wiedzieć też, co trzyma je z dala od żywności. Tymi metodami można również sprawdzić, czy jakieś dorosłe mole nie ostały się po sprzątaniu. Zbiorą się w jednym miejscu, jeśli ustawi się w miseczce:
- Ocet jabłkowy
Pachnie i smakuje nieco inaczej niż winny, dlatego potrafi zmylić owady, które topią się w nim.
- Ocet z olejkami
Zamiast octu jabłkowego, równie dobrze można do winnego dodać parę kropel milszego zapachu, żeby powstała pułapka na mole spożywcze. Najlepiej wybrać olejek lawendowy lub eukaliptusowy.
- Ocet z winem wytrawnym
Nie jest najtańszą z metod, za to skutecznie przyciąga szkodniki.
Stosować można także karmę dla chomika w papierowej torbie. To sposób na mole spożywcze, który odciąga je od jedzenia dla ludzi, bo suchy i sypki produkt spełnia wymagane przez nie warunki.
Sprzątanie
Właściwie od tego należy zacząć. Co można ratować? Co trzeba wyrzucić? Jak mieć pewność, że zabije się wszystkie larwy?
- Co do śmieci?
Najlepiej byłoby wyrzucić wszystkie opakowania, bo nigdy nie ma pewności, gdzie kryją się mole spożywcze. Larwy tych szkodników potrafią przegryźć plastik i przecisnąć się przez szparki niewidoczne dla ludzi. Jednak dopóki w produkcie nie ma nici i oprzętów, można podjąć próbę ratowania sytuacji.
- Działanie temperatur
Aby nie wyrzucać części zapasów, można przesypać je do słoiczków i zamrozić. Inna metoda to suszenie szafek i opakowań gorącym strumieniem powietrza z suszarki. Tak zabija się mole spożywcze, larwy w szczególności, bo mają niską tolerancję temperatur.
- Mycie kuchni
Musi być bardzo dokładne. Nie można pomijać przestrzeni pod zlewem czy za szafkami. Trzeba umyć nawet podłogę i ściany. Można użyć zarówno wody z mydłem czy octem, jak i samego octu.
Nie każdy sposób na mole spożywcze przyjemnie pachnie, ale te szkodniki najbardziej wrażliwe są właśnie na zapachy. Dlatego opłaca się wykorzystywać ocet, cytrusy lub olejki eteryczne, by wypędzić je z szafki. Niekorzystnie działają na nie również skrajne temperatury, stąd mrożenie pomaga ocalić część zapasów. Oprócz tego warto zadbać o czystość kuchni.
W oknach mozna zmontowac moskitiery, a przy wylocie wentylacji siateczki. W ten sposob zmniejszamy ryzyko przedostania sie moli z kuchni sasiada do naszej. Nie przechowuj produktow spozywczych, np. przypraw, w torebkach foliowych. Stwarzasz wtedy idealne warunki do rozwoju moli.