Dietetyczne pączki z piekarnika na tłusty czwartek – przepis babci
Tłusty czwartek to taki dzień, kiedy pozwalamy sobie na coś słodkiego bez wyrzutów sumienia – a przynajmniej tak powinno być. Zwłaszcza, jeśli mamy możliwość zrobić dietetyczne pączki z piekarnika – wówczas wcale nie mają aż tak dużo kalorii, bo nie topiły się wcześniej w litrach tłuszczu. Ten przepis na pączki na pewno skradnie Twoje serducho. Korzystały z niego nasze babcie!
Dietetyczne pączki z piekarnika – składniki
Ten przepis na pączki z piekarnika ukochały sobie już nasze babcie, które przecież stały mocno za tradycją i swego czasu dla nich prawdziwy pączek to był tylko ten, który kilka chwil wcześniej dryfował w głębokim tłuszczu.
Co będzie Ci potrzebne do przygotowania tych fit pączuszków?
- 1 kilogram mąki orkiszowej
- 2 łyżki cukru lub innego słodzidła
- 100 g drożdży w kostce
- 200 g masła
- 0,5 litra odchudzonego mleka
- 2 duże jajka
Dietetyczne pączki z piekarnika – przygotowanie
Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy łyżkę cukru i kruszymy do niego drożdże. Wsypujemy 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy.
Nakrywamy miseczkę bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło wrzucamy do rondelka i podgrzewamy tak długo, aż się rozpuści.
W oddzielnej misce umieść jajka i resztę cukru i ubijaj ręcznie lub za pomocą miksera nad parą.
Do reszty mąki dolewamy podbite jajka i nasz rozczyn. Wyrabiamy ciasto, powoli dolewając rozpuszczone masło.
Masa musi być gładka. Po wyrobieniu nakrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na około godzinę.
Później rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 centymetra. Szklanką wykrajamy koła, a kieliszkiem robimy jeszcze dziurki w środku.
Układamy nasze pączki z dziurką na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia pod ściereczką.
Można też zrobić z tego ciasta tradycyjne pączki. Wtedy nie wykrajamy dodatkowych otworów kieliszkiem tylko na środek okręgu kładziemy łyżeczkę gęstego dżemu lub marmolady i formujemy lekko spłaszczone kuleczki.
Dietetyczne pączki z piekarnika smarujemy jeszcze rozbitym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około kwadrans.
Można podawać z cukrem pudrem lub innymi, ulubionymi dodatkami.
Smacznego!