Sałatka z wątróbką i malinami – zdumiewające połączenie smaków

Lubimy wszelkie kulinarne eksperymenty. Przy okazji jednej z domówek, postanowiłam zrobić nową sałatkę, która ma dość odważne połączenie smaków, ale – o dziwo – smakowała nawet tym, którzy teoretycznie wątróbki nie lubią. Chyba więc warto ją zrobić!

Sałatka z wątróbką – składniki

  • 0,5 kg wątróbki z kurczaka
  • pudełeczko malin (około 250 g)
  • orzechy włoskie – duża garść
  • mix sałat z rukolą
  • mała cebulka
  •  2 łyżki miodu, 2 łyżki octu balsamicznego, 8 łyżek oliwy
  • mąka pszenna
  • szklanka mleka
  • sól i pieprz – najlepiej świeżo mielony

sałatka z wątróbką

Sałatka z wątróbką – przygotowanie

Nie jest to skomplikowana potrawa, a po ułożeniu wszystkich składników na półmisku, naprawdę robi wrażenie. Ta sałatka z wątróbką to zdecydowanie danie, które jemy również oczami.

Na początek oczyszczamy naszą wątróbkę z błonek i myjemy ją, a później wkładamy do miski z mlekiem.

Wątróbka ma się moczyć około godzinę. Po tym czasie wyławiamy ją z mleka i obtaczamy w mące. Smażymy z dwóch stron na oleju, aż się zrumieni.

Dopiero później doprawiamy wątróbkę solą i pieprzem – jeśli zrobimy to prędzej, stanie się twarda.

Na talerzu układamy mix sałat. Na to kładziemy naszą wątróbkę, pokrojoną cebulkę i orzechy.

Połowę malin gotujemy z miodem, octem balsamicznym i oliwą.

Resztę owoców układamy na talerzu i wszystko polewamy wystudzonym sosem.

Na koniec trochę świeżo mielonej soli i pieprzu i można zajadać.

Tak przygotowana sałatka z wątróbką i malinami to poezja smaku. Warto podać ją w przypieczonymi grzankami, choć sama w sobie również jest dosyć syta. Smacznego!

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*