Sałatka z wątróbką i malinami – zdumiewające połączenie smaków
Lubimy wszelkie kulinarne eksperymenty. Przy okazji jednej z domówek, postanowiłam zrobić nową sałatkę, która ma dość odważne połączenie smaków, ale – o dziwo – smakowała nawet tym, którzy teoretycznie wątróbki nie lubią. Chyba więc warto ją zrobić!
Sałatka z wątróbką – składniki
- 0,5 kg wątróbki z kurczaka
- pudełeczko malin (około 250 g)
- orzechy włoskie – duża garść
- mix sałat z rukolą
- mała cebulka
- 2 łyżki miodu, 2 łyżki octu balsamicznego, 8 łyżek oliwy
- mąka pszenna
- szklanka mleka
- sól i pieprz – najlepiej świeżo mielony
Sałatka z wątróbką – przygotowanie
Nie jest to skomplikowana potrawa, a po ułożeniu wszystkich składników na półmisku, naprawdę robi wrażenie. Ta sałatka z wątróbką to zdecydowanie danie, które jemy również oczami.
Na początek oczyszczamy naszą wątróbkę z błonek i myjemy ją, a później wkładamy do miski z mlekiem.
Wątróbka ma się moczyć około godzinę. Po tym czasie wyławiamy ją z mleka i obtaczamy w mące. Smażymy z dwóch stron na oleju, aż się zrumieni.
Dopiero później doprawiamy wątróbkę solą i pieprzem – jeśli zrobimy to prędzej, stanie się twarda.
Na talerzu układamy mix sałat. Na to kładziemy naszą wątróbkę, pokrojoną cebulkę i orzechy.
Połowę malin gotujemy z miodem, octem balsamicznym i oliwą.
Resztę owoców układamy na talerzu i wszystko polewamy wystudzonym sosem.
Na koniec trochę świeżo mielonej soli i pieprzu i można zajadać.
Tak przygotowana sałatka z wątróbką i malinami to poezja smaku. Warto podać ją w przypieczonymi grzankami, choć sama w sobie również jest dosyć syta. Smacznego!