Ciasto fasolowe z kremem orzechowym
Eksperymenty kulinarne ostatnich dni przywiodły mnie do miejsca, w którym nie spodziewałam się znaleźć. No bo kto by pomyślał, że ciasto fasolowe można ogarnąć na słodko, a nie w wersji wytrawnej. W dodatku wcale w nim tej fasoli nie czuć.
Ciasto fasolowe – kulinarne zaskoczenie
Słyszałam już o nim.. Że to taki hit niby. Ale jakoś nigdy nie było mi dane spróbować tej rewelacji. Sama musiałam sobie „ukręcić” to i ukręciłam. Co wykorzystałam do zrobienia mojego ciasta?
- fasola, z puszki – ciemna (2 puszki)
- jaja – 4 sztuki
- odtłuszczone kakao – spore, 4 łyżki
- dojrzałe banany – sztuk dwie
- proszek do pieczenia : 1,5 łyżeczki
- ksylitol – około 3/4 szklanki ale może być też np cukier kokosowy lub jakiś inny słodzik
- olej kokosowy – około 3 łyżki
Ciasto fasolowe – jak zrobić?
Fasolę dokładnie blendujemy, na gładką masę, dorzucamy banana a później też resztę składników. Masa musi mieć kremową konsystencję. Przelewamy do foremki, i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Wystarczy 40 minut – w zależności od piekarnika.
Polecam przygotować do ciasta fit polewę. Wystarczy kilka łyżek dobrej jakości masła orzechowego i odtłuszczonego serka homogenizowanego. Jeśli lubicie bardziej słodkie kremy, można dodać słodzik. SMACZNEGO.
Wygląda fantastycznie. Ciężko je zrobić?
Świetnie wygląda! Czy długo się je robi?
Uczę się polskiego, Twój blog jest bardzo nadaje się do tego celu.
Uwielbiam gotowanie też