Ciasto fasolowe z kremem orzechowym

Eksperymenty kulinarne ostatnich dni przywiodły mnie do miejsca, w którym nie spodziewałam się znaleźć. No bo kto by pomyślał, że ciasto fasolowe można ogarnąć na słodko, a nie w wersji wytrawnej. W dodatku wcale w nim tej fasoli nie czuć. 

Ciasto fasolowe – kulinarne zaskoczenie

Słyszałam już o nim.. Że to taki hit niby. Ale jakoś nigdy nie było mi dane spróbować tej rewelacji. Sama musiałam sobie „ukręcić” to i ukręciłam. Co wykorzystałam do zrobienia mojego ciasta?

  • fasola, z puszki – ciemna (2 puszki)
  • jaja – 4 sztuki
  • odtłuszczone kakao – spore, 4 łyżki
  • dojrzałe banany – sztuk dwie
  • proszek do pieczenia : 1,5 łyżeczki
  • ksylitol – około 3/4 szklanki ale może być też np cukier kokosowy lub jakiś inny słodzik
  • olej kokosowy – około 3 łyżki

Ciasto fasolowe – jak zrobić?

Fasolę dokładnie blendujemy, na gładką masę, dorzucamy banana a później też resztę składników. Masa musi mieć kremową konsystencję. Przelewamy do foremki, i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Wystarczy 40 minut – w zależności od piekarnika.

Polecam przygotować do ciasta fit polewę. Wystarczy kilka łyżek dobrej jakości masła orzechowego i odtłuszczonego serka homogenizowanego. Jeśli lubicie bardziej słodkie kremy, można dodać słodzik. SMACZNEGO.

ciasto fasolowe

fit ciasto z fasoli

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

3 komentarzy na temat “Ciasto fasolowe z kremem orzechowym

Skomentuj Helena Kolesova Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*