Rozgrzewający chleb bez zbóż – chleb paleo!

Od półtora tygodnia eksperymentuję z paleo przepisami. Usuwam wszystko, co związane ze zbożami i nabiałem na rzecz produktów, które zbliżają do idei żywienia człowieka paleolitycznego. Odkrycie, które zagościło w mojej kuchni to… chleb paleo , który w różnych wersjach może być słodką przekąską, pieczywem wytrawnym  czy jeszcze inną alternatywą do zbożowych potraw…

Chleb paleo szykuje się szybko.

Czas , który poświęcicie na jego przygotowanie to 15 minut + 50-60 minut w piekarniku.

Zatem do roboty:

Przygotuj :

  • 1/2 szklanki mąki lnianej
  •  1/2 kokosowej ( bogate w zdrowe tłuszcze alternatywy tradycyjnej pszennej)
  • 7 jajek,
  • 1/2 szklanki tłuszczu ( pozostając w temacie, użyłam rozpuszczonego oleju kokosowego) ,
  • starte warzywa ( cokolwiek macie w lodówce. np. tak jak ja – marchew, cukinia, seler)  w ilości 1, 5 szkl.,
  • sodę oczyszczoną – łyżeczkę  i przyprawy wedle uznania.

W moim przepisie ciasto wzbogaciłam cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Dodałam też łyżkę miodu pszczelego, by smak nieco podrasować .

Chleb paleo – jak zrobić?

Oczywiście wszystko mieszamy. Mokre do mokrego , a suche do suchego. Warzywa traktujemy jako trzecią oddzielną grupę, bowiem zanim je wmieszamy w resztę , musimy solidnie odcisnąć.

Do części mokrej ( a więc jajka  i tłuszcz) dodajemy stopniowo część suchą oraz warzywa. Wszystko dokładnie wyrabiamy ( nie obejdzie się bez użycia rąk ). Noo… I to już koniec roboty. Teraz wystarczy wypełnić jakieś korytko czy coś w tym stylu i wstawić do piekarnika.

Jak dla mnie pycha.

A jak wygląda makro tegoż przysmaku ?

Kromka to około 145 kcal;  5 g białka; 12 g zdrowych tłuszczów i …tylko 2 g węglowodanów 🙂

14724450_562784200577460_7635086979341154494_n

 

 

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

2 komentarzy na temat “Rozgrzewający chleb bez zbóż – chleb paleo!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*