Rozgrzewający chleb bez zbóż – chleb paleo!
Od półtora tygodnia eksperymentuję z paleo przepisami. Usuwam wszystko, co związane ze zbożami i nabiałem na rzecz produktów, które zbliżają do idei żywienia człowieka paleolitycznego. Odkrycie, które zagościło w mojej kuchni to… chleb paleo , który w różnych wersjach może być słodką przekąską, pieczywem wytrawnym czy jeszcze inną alternatywą do zbożowych potraw…
Chleb paleo szykuje się szybko.
Czas , który poświęcicie na jego przygotowanie to 15 minut + 50-60 minut w piekarniku.
Zatem do roboty:
Przygotuj :
- 1/2 szklanki mąki lnianej
- 1/2 kokosowej ( bogate w zdrowe tłuszcze alternatywy tradycyjnej pszennej)
- 7 jajek,
- 1/2 szklanki tłuszczu ( pozostając w temacie, użyłam rozpuszczonego oleju kokosowego) ,
- starte warzywa ( cokolwiek macie w lodówce. np. tak jak ja – marchew, cukinia, seler) w ilości 1, 5 szkl.,
- sodę oczyszczoną – łyżeczkę i przyprawy wedle uznania.
W moim przepisie ciasto wzbogaciłam cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Dodałam też łyżkę miodu pszczelego, by smak nieco podrasować .
Chleb paleo – jak zrobić?
Oczywiście wszystko mieszamy. Mokre do mokrego , a suche do suchego. Warzywa traktujemy jako trzecią oddzielną grupę, bowiem zanim je wmieszamy w resztę , musimy solidnie odcisnąć.
Do części mokrej ( a więc jajka i tłuszcz) dodajemy stopniowo część suchą oraz warzywa. Wszystko dokładnie wyrabiamy ( nie obejdzie się bez użycia rąk ). Noo… I to już koniec roboty. Teraz wystarczy wypełnić jakieś korytko czy coś w tym stylu i wstawić do piekarnika.
Jak dla mnie pycha.
A jak wygląda makro tegoż przysmaku ?
Kromka to około 145 kcal; 5 g białka; 12 g zdrowych tłuszczów i …tylko 2 g węglowodanów 🙂
Wygląda wspaniale w jakiej temp.piec ?