Tarta ze szpinakiem i kurczakiem w opcji fit

Kolejna moja propozycja na fit obiad albo na dietetyczną kolację. Dość szybka potrawa – nie mam zbyt wiele czasu na spędzanie go w kuchni. Dlatego wybieram proste rozwiązania – no i smaczne. Wiadomo 😉 Tarta ze szpinakiem i kurczakiem smakuje nawet tym, którzy nie znoszą „kaczego jedzenia” 😉 A jak ją zrobić?

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem – składniki

Na ciasto potrzebne będzie:

  • 160 gram mąki pszennej razowej
  • 100 gram naturalnego jogurtu (dałam odtłuszczony )
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli

A jakie dodatki?

  • Paczuszka świeżego szpinaku – mrożony też byłby ok
  • podwójna pierś z kurczaka
  • mały jogurt naturalny
  • 2 jajka
  • mozarella
  • przyprawy

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem – jak zrobić?

Zaczynamy od ciasta. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy w kulę a później chłodzimy  w lodówce przez pół godziny. Blaszkę do tarty lub tortownicę smarujemy olejem kokosowym i osypujemy otrębami – u mnie orkiszowe.

Nakłuwamy widelcem ciasto, i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 10 minut.

W tym czasie przesmażamy na oleju kokosowym pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę oraz szpinak z przyprawami – nie żałujcie czosnku.

Mieszamy wszystko razem, dodajemy jogurt, i jajka, i wykładamy naszą „masę” na podpieczone ciasto. Na wierzchu układamy cienkie plastry mozarelli.

Teraz znów wjazd do piekarnika na na jakieś 30 minut. No i gotowe. Pachnie i smakuje obłędnie – gwarantuję 🙂

wytrawna tarta

dietetyczna tarta ze szpinakiem

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*