Tarta ze szpinakiem i kurczakiem w opcji fit
Kolejna moja propozycja na fit obiad albo na dietetyczną kolację. Dość szybka potrawa – nie mam zbyt wiele czasu na spędzanie go w kuchni. Dlatego wybieram proste rozwiązania – no i smaczne. Wiadomo 😉 Tarta ze szpinakiem i kurczakiem smakuje nawet tym, którzy nie znoszą „kaczego jedzenia” 😉 A jak ją zrobić?
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem – składniki
Na ciasto potrzebne będzie:
- 160 gram mąki pszennej razowej
- 100 gram naturalnego jogurtu (dałam odtłuszczony )
- 1 jajko
- łyżeczka soli
A jakie dodatki?
- Paczuszka świeżego szpinaku – mrożony też byłby ok
- podwójna pierś z kurczaka
- mały jogurt naturalny
- 2 jajka
- mozarella
- przyprawy
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem – jak zrobić?
Zaczynamy od ciasta. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy w kulę a później chłodzimy w lodówce przez pół godziny. Blaszkę do tarty lub tortownicę smarujemy olejem kokosowym i osypujemy otrębami – u mnie orkiszowe.
Nakłuwamy widelcem ciasto, i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 10 minut.
W tym czasie przesmażamy na oleju kokosowym pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę oraz szpinak z przyprawami – nie żałujcie czosnku.
Mieszamy wszystko razem, dodajemy jogurt, i jajka, i wykładamy naszą „masę” na podpieczone ciasto. Na wierzchu układamy cienkie plastry mozarelli.
Teraz znów wjazd do piekarnika na na jakieś 30 minut. No i gotowe. Pachnie i smakuje obłędnie – gwarantuję 🙂